Запобігання та виявлення колоректального раку.

14.02.2017
rectal-1200x600.jpg

Фактори ризику розвитку колоректального раку.

Дослідження показали, що в людей з певними факторами ризику може збільшуватися ймовірність розвитку колоректального раку:

Вік: більше 90% людей з діагностованим колоректальним раком, це особи яким більш ніж 50 років.

Сімейний анамнез: особи, що мають близьких родичів (батьки, брати, сестри, діти) хворих на колоректальний рак до 60 років, або маючих двох і більше близьких родичів, у яких колоректальний рак розвився в будь-якому віці, перебувають у групі високого ризику колоректального раку.

Особистий анамнез: особи, у яких був діагностований та пролікований колоректальний рак, перебувають у групі ризику повторного розвитку раку.

Кишкові поліпи: присутність великих або множинних поліпів значно збільшує ризик розвитку колоректального раку.

Генетичні порушення: колоректальний рак значно частіше розвивається в осіб з порушеннями певних генів. Існують певні типи вродженого (генетичного) колоректального раку:

— Вроджений неполіпозний рак товстої кишки, найбільш частий варіант. Це захворювання зустрічається приблизно в 2% всіх колоректальних раків та виникає внаслідок зміни специфічних генів.

— Сімейний аденоматозний поліпоз. Виникає внаслідок зміни специфічного гена APC та є причиною приблизно 1% всіх колоректальних раків.

Члени родин осіб з вродженим неполіпозним раком товстої кишки або сімейним аденоматозним поліпозом повинні проходити спеціальне обстеження з метою виявлення в них специфічних генетичних змін.

Дієта: особи, що споживають в основному їжу, що містить багато жирів тваринного походження, перебувають у групі високого ризику розвитку колоректального раку. Рекомендується вживати в їжу багато фруктів, овочів, а також зменшити споживання жирів.

Фізична активність: найбільша ймовірність розвитку колоректального раку в осіб зі зниженою фізичною активністю та надлишковою вагою.

Паління та алкоголізм: люди які палять або вживають алкогольні напої, мають більший ризик розвитку колоректального раку.

Запобігання та виявлення колоректального раку.

Для запобігання та виявлення колоректальеого раку на початкових стадіях, необхідно проходити обстеження згідно рекомендацій Вашого лікуючого лікаря. Це залежить від факторів ризику, яки впливають на Вас. Починаючи з віку 50 років , чоловіки та жінки зі звичайним ризиком розвитку колоректального раку, повинні проходити регулярне обстеження.

Нижче перераховані стандартні методи обстеження для виявлення поліпів, раку або інших медичних проблем пов’язаних з ободовою і прямою кишкою:

Пальцеве дослідження прямої кишки — метод обстеження при якому лікар обстежує пряму кишку для того, щоб виявити можливі патологічні стани. Цей метод обмежений тільки нижньою частиною прямої кишки та недостатньо чутливий для виявлення невеликих поліпів (не можна рекомендувати цей метод як єдиний для колоректального раку).

При проведенні дослідження на приховану кров, зразок стільця обстежується на наявність у ньому крові (рекомендується проведення методу щороку — при позитивному результаті показано проведення колоноскопії).

Сигмоскопія- це метод обстеження, при якому гнучкий, тонкий прилад вводиться в пряму кишку, що дає можливість оглянути сигмоподібну кишку зсередини (рекомендується проведення тесту кожні 5 років – при наявних патологічних утворень в кишці, рекомендоване проведення огляду всього товстого кишківника).

Під час колоноскопії більш довгий, гнучкий прилад проводиться через пряму кишку в ободову кишку, у такий спосіб можливий огляд всієї товстої кишки — набагато більше, ніж при сигмоскопії. Рекомендується проводити колоноскопію кожні 10 років.

Ірригоскопія (або барієва клізма з подвійним контрастуванням) — метод обстеження, при якому в пряму та ободову кишку вводиться розчин сульфату барію (рентгеноконтрастна речовина), накачується повітря та робиться серія рентгенівських знімків. Барій та повітря виділяють рельєф слизової товстої кишки, у такий спосіб стають помітні поліпи та пухлини.

Частота проведення методів обстеження, які рекомендовані вище, розрахована на людей у групі нормального ризику колоректального раку. Якщо Ви перебуваєте в групі середнього ризику, Ваш лікар може порадити вам частіше проходити обстеження.