Всесвітній день боротьби проти раку

04.02.2019
https://gematolog.ck.ua/wp-content/uploads/2019/02/OZNAKI-RAKU-1-1.jpg

Рак є другою з основних причин смерті у світі; так у 2018 р. від цього захворювання померло 9,6 млн людей. Рак стає причиною практично кожної шостої смерті у світі.

Приблизно третину випадків смерті від раку обумовлена п’ятьма основними джерелами ризику, пов’язаних з поведінкою і раціоном харчування. Це високий індекс маси тіла, низький рівень споживання фруктів та овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну та вживання алкоголю.

Вживання тютюну є найбільш значним фактором ризику розвитку раку, на його долю припадає майже 22% глобальних випадків смерті від раку.

До 25% випадків раку в країнах з низьким і середнім рівнем доходів обумовлено інфекціями, що викликають рак, такими як гепатит і вірус папіломи людини (ВПЛ).

Розповсюдженою проблемою є звернення медичною допомогою на пізніх стадіях захворювання і недоступність діагностики.

https://gematolog.ck.ua/wp-content/uploads/2019/02/OZNAKI-RAKU-2-1.jpg

У світі найбільша кількість чоловіків вмирає від наступних п’яти видів раку (в порядку убування): раку легень, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу.

Найбільша кількість жінок у світі помирає від таких п’яти видів раку (в порядку убування): раку грудей, легень, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки. У багатьох країнах, що розвиваються, рак шийки матки є найпоширенішим типом раку.

Більше 30% випадків смерті від раку можна запобігти, головним чином завдяки утриманню від вживання тютюну, здоровому харчуванню, фізичній активності і помірного вживання алкоголю. У країнах, що розвиваються, до 20% випадків смерті від раку можна уникнути шляхом імунізації проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини.

Всесвітній день боротьби проти раку проголошений Міжнародним союзом проти раку (UICC) і  відзначається щорічно 4 лютого. Мета цього дня в усьому світі — це підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації.

В наш час можна попередити виникнення 30-50% онкологічних захворювань., Цього можливо досягнути, якщо уникати факторів ризику і здійснювати стратегії профілактики: боротьба з курінням; фізична активність; збалансована та здорова їжа; своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії.

Крім того тягар злоякісних новоутворень можна зменшити шляхом раннього виявлення і лікування пацієнтів. При ранній діагностиці і відповідному лікування існує висока вірогідність виліковування багатьох видів раку.