Українці, які постраждали внаслідок збройної агресії рф, можуть бути евакуйовані та доправлені на спеціалізоване лікування до клінік Європи

19.08.2022
Українці, які постраждали внаслідок збройної агресії рф, можуть бути евакуйовані та доправлені на спеціалізоване лікування до клінік Європи.
➡Медична евакуація здійснюється за допомоги міжнародних партнерів, зокрема у рамках співпраці МОЗ та Єврокомісії, за підтримки ВООЗ, уряду Польщі, БО «Лікарі без кордонів», БФ «Медична місія», транспортних бригад парамедиків із Польщі, Німеччини та інших країн.
➡Ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації можна тут https://bit.ly/3QJS3go
➡Рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон приймає лікар, керуючись встановленими критеріями направлення громадян України для лікування за кордон — https://bit.ly/3poRQDt
➡До закордонних клінік транспортуються насамперед: пацієнти з мінно-вибуховими травмами, пацієнти з опіками, діти та дорослі пацієнти з новоутвореннями та діти з орфанними захворюваннями.
Відповідність критеріям направлення громадян України за кордон для лікування під час дії воєнного стану підтверджується формою первинної облікової документації № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого», заповненою лікарем закладу охорони здоров’я, який здійснює координацію направлення громадян України для лікування за кордон.
Важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, також можуть самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації.
➡Для цього на сайті Міністерства охорони здоров’я України в розділі Громадянам слід заповнити відповідну заявку. Посилання на заявку – https://bit.ly/3Atu3Zi
Далі ви отримаєте зворотний зв’язок.
Евакуація для українських пацієнтів – безоплатна. МОЗ у співпраці з Єврокомісією організовують евакуаційні рейси з найгарячіших точок до більш безпечних регіонів України та направляють людей на лікування за кордон абсолютно на безоплатній основі.