9 фактів про переливання крові

16.08.2022
9 фактів про переливання крові
🩸Факт 1: Переливання крові рятує життя і покращує здоров’я
Близько 112,5 млн доз здають донори в усьому світі щорічно. Близько 47% цих доз донорської крові заготовляють у країнах із високим рівнем доходу, де проживає менш як 19% населення світу. Та все ж залишається багато пацієнтів, які потребують переливання і не мають своєчасного доступу до безпечної крові та її препаратів.
🩸Факт 2: Переливання крові використовується при різних методах лікування
У країнах із високим рівнем доходу найчастіше кров переливають пацієнтам від 60 років, близько 79% від усіх переливань. Також переливають кров у серцево-судинній хірургії, трансплантології, у хірургії при тяжких травмах та при лікуванні гематологічних злоякісних новоутворень. У країнах із низьким і середнім рівнями доходів переливання крові спостерігається при лікуванні ускладнень, пов’язаних із вагітністю, малярією у дітей, важкою анемією та тяжкими травмами.
🩸Факт 3: Добровільне регулярне безоплатне донорство − єдиний шлях для забезпечення необхідною кількістю донорської крові вчасно
Своєчасне переливання крові напряму залежить від кількості регулярних безоплатних та добровільних донорів крові. Вони є найбільш безпечними, тому що поширеність інфекцій, що передаються через кров серед таких донорів − найнижча.
🩸Факт 4: Лише у 57 країнах світу переважає 100% добровільне безоплатне донорство
У 2013 році 74 країни повідомили, що понад 90% донацій відбувається від добровільних безоплатних донорів крові, серед яких 57 країн мають 100% добровільне безоплатне донорство. Та все ж залишається 71 країна, де менш як 50% запасів крові поповнюють добровільні безоплатні донори, а більша частина поповнення запасів залежить від родинного чи платного донорства.
🩸Факт 5: Кількість доз крові у світі на рік становить 112,5 мільйона
Близько 50% донацій відбувається у країнах із низьким і середнім рівнями доходів, де проживає майже 80% населення світу. У середньому, в країнах із високим рівнем доходу населення у 9 разів більш охоче здає кров, ніж у країнах з низьким рівнем доходу.
🩸Факт 6: Кількість донацій в центрах крові варіюються залежно від доходів населення
Близько 10 000 центрів крові в 168 країнах показують статистику у 83 млн донацій. Середня кількість донацій на центр крові у розвинених країнах становить 15 000, і майже у 5 разів менше донацій у країнах із середнім та низьким рівнями доходів − 3100.
🩸Факт 7: Населення розвинених країн охочіше здає кров, ніж у інших країнах
Середній рівень донацій у країнах із високим рівнем доходів становить 32,1 доза на 1000 людей в рік. Що не порівняти із 7,8 дози на 1000 людей у країнах із середнім рівнем доходів та 4,6 дози на 1000 у країнах із низьким рівнем доходів.
🩸Факт 8: Донорська кров завжди має обстежуватись
Уся донорська кров завжди повинна бути обстежена на ВІЛ/СНІД, гепатит B, гепатит C та сифіліс перед переливанням. Однак, 35 країн не можуть із цим впоратись в повній мірі. Тестування не є надійним у багатьох країнах через неправильне постачання тест-систем, дефіциту персоналу, тестів низької якості або відсутності базового рівня якості в лабораторіях.
🩸Факт 9: Одна доза крові може принести користь декільком пацієнтам
Розподіл крові на різні компоненти дозволяє з однієї дози крові забезпечити потреби декількох пацієнтів і кожному з пацієнтів перелити лише один із необхідних компонентів (еритроцити, тромбоцити й плазма). Близько 97% донорської крові, зібраної в країнах із високим рівнем доходів, 75,5% у країнах із середнім рівнем доходів та 50% у країнах із низьким рівнем доходів, розподіляються на компоненти крові.
За інформацією donor.ua