Тренінг для лікарів — запорука своєчасного запуску пілотного проекту

20.06.2019

Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», постановою КМУ від 27 грудня 2017 року № 1101 передбачено створення Національної служби здоров’я України (НСЗУ), яка виконує обов’язки центрального органу виконавчої влади у якості агентства оплати та закупівлі медичних послуг. Згідно з цим Законом, Україна має здійснювати фінансування медичних послуг на основі тарифної системи, що застосовуватиметься в Україні. Однією з форм таких тарифів є тариф для пролікованого випадку, класифікований за системою ДСГ.

Спосіб, у який заклади охорони здоров’я отримують оплату за свої послуги, може мати суттєвий вплив як на ефективність надання послуг, так і на якість медичної допомоги. Якщо говорити про стаціонарну медичну допомогу, то у цьому секторі спостерігається практично універсальна міжнародна тенденція переходу від глобального бюджету до моделі фінансування на основі випадків, за допомогою якої вимірюються результати, при цьому це, переважно, здійснюється за допомогою Діагностично-споріднених груп (ДСГ).

Діагностично-споріднені групи (ДСГ) є інструментом складності випадків, що вимірює надання послуг з стаціонарної медичної допомоги. Система ДСГ призначена для вимірювання результатів роботи закладів охорони здоров’я шляхом віднесення випадків госпіталізації до клінічно інформативних і ресурсно однорідних груп на основі клінічних і вартісних характеристик.

Черкаський обласний онкологічний диспансер став учасником пілотного проекту в Україні з впровадження діагностично-споріднених груп.
Cтарт даного пілотного проекту запланований на 01.07.2019 року. З метою підготовки для початку роботи у проекті було організовано і проведено тренінг для лікарів онкологічного диспансеру. Оскільки кодування кожного випадку госпіталізації відбувається в он-лайн режимі адміністрація диспансеру звернулась до ректора Черкаського Національного університету ім. Б. Хмельницького, в рамках договору про співробітництво, з метою виділення аудиторії для проведення тренінгу з потужним сигналом Wi-Fi та достатньою кількістю місць, адже одночасно необхідно підключення комп’ютерів для роботи в он-лайн режимі більше 70 лікарів, які прийняли участь у тренінгу.

Ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко з розумінням і відповідальністю сприйняв необхідність проведення такого заходу і надав аудиторію та технічне забезпечення в одному з навчальних корпусів університету. Завдяки цьому 19 червня 2019 р. одноденний тренінг для лікарів диспансеру був проведений максимально ефективно, адже кожен лікар мав можливість виконати завдання і набути практичних навичок роботи на он-лайн платформі для кодування. Це дало можливість кожному усвідомити, що в основі віднесення клінічного випадку до певної діагностично-спорідненої групи є кодування основного діагнозу чи причини госпіталізації, супутніх захворювань, ускладнень, які виникли під час лікування, оперативних втручань та процедур, діагностичних обстежень тощо за Австралійськими стандартами кодування хвороб та пов’язаних з ними медичних проблем, а також медичних інтервенцій.

Адміністрація КНП «ЧООД Черкаської обласної ради висловлює подяку ректору ЧНУ О. Черевку та сподівається в розвитку партнерської співпраці — диспансер є однією з клінічних баз для навчання лікарів, яких буде готувати університет.