Щороку кожен другий понеділок травня у всьому світі присвячений меланомі.

08.05.2023
Щороку кожен другий понеділок травня у всьому світі присвячений меланомі.
📌 Меланома або рак шкіри — злоякісна і досить агресивна пухлина. Проте на ранній стадії меланома добре піддається лікуванню. Тому важливо стежити за родимками на тілі і при будь-яких змінах одразу звертатися до лікаря.
Якщо ви помітили на шкірі нову родимку або патологію, яка швидко росте або змінюється й не зникає – зверніться до свого сімейного лікаря. Лікар при потребі направить до лікаря-дерматолога чи лікаря-онколога.
📌 Лікар-спеціаліст за допомогою дерматоскопа (епілюмінісцентного мікроскопа) огляне поверхневий шар утворення на шкірі. За потреби направить на додаткові аналізи чи обстеження.
✅ Діагностика, інструментальні та лабораторні обстеження – безоплатні для пацієнтів з підозрою або діагностованим онкозахворюванням. Адже ці послуги передбачені в Програмі медичних гарантій. Вартість медпослуг медзакладу перераховує Нацслужба здоров’я України.
Зокрема Програма медичних гарантій включає такі послуги:
– інструментальну та лабораторну діагностику;
– проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару;
– проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах;
– лікарські засоби з Національного переліку як при стаціонарному, так і при амбулаторному лікуванні;
– медичний догляд, перебування та харчування під час перебування у стаціонарі в лікарні;
– психологічну підтримку.
Багато корисної інформації про діагностику та лікування меланоми можна знайти за посиланням https://www.melanomaukraine.org та https://stop-melanoma.net/.