Профілактика раку молочної залози має важливе соціальне значення

11.02.2021
rak-mol-zaloz.jpg

Захворюваність жіночого населення на рак молочної залози у більшості країн світу, зокрема й в Україні, посідає перше місце серед усіх злоякісних пухлин. Тому профілактика такої патології має принципове соціальне значення.

Медичний директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру, доктор медичних наук, лікар-хірург-онколог вищої категорії Хурані Іяд Фахід розповів, чи є можливість запобігти виникненню раку молочної залози.

Поряд із сучасними схемами профілактики і лікування онкологічних захворювань, якими керується традиційна медицина, існує величезна галузь альтернативної (не традиційної) медицини, яка перебуває в стані постійного оновлення та осмислення, – зазначив Хурані Іяд Фахід.

За його словами, використання можливостей альтернативної медицини при онкологічних захворюваннях цілком обґрунтована, але нерідко є проблемною.

По-перше, застосування засобів і способів традиційної медицини часто виявляється недостатнім, аби ефективно запобігти розвитку процесу. По-друге, застосування засобів альтернативної медицини, не створюючи виходу з ситуації, призупиняє хворого від рішучих заходів боротьби із злоякісною пухлиною, що значно погіршує прогноз і перспективи радикального лікування. Отже, важливо об’єднати їх в єдину систему, яка розширює можливості боротьби з онкологічною патологією, – пояснив лікар-хірург-онколог.

Фахівець зауважив, що злоякісну пухлину прийнято вважати фатальним захворюванням, яке визначає подальшу долю пацієнта. Однак не можна не звертати увагу на те, що природа дає нам вагомий шанс, щоб запобігти, або хоча б, відстрочити розвиток захворювання, і вибір людини полягає в тому, щоб правильно ним скористатися.

Латентний період розвитку онкологічного захворювання (від початку злоякісного переродження клітини і аж до клінічного прояву хвороби) може становити 10-20 років. Тому застосування відповідних заходів у цей період може «придушити» або сповільнити розвиток злоякісного процесу. Власне, у цьому і полягає сенс здорового способу життя – посилення потенціалу організму протистояти розвитку хвороби. Можливості профілактики злоякісних новоутворень значні, але необхідна правильна оцінка ступеня онкологічного ризику та ефективна корекція стану здоров’я за допомогою всіх наявних засобів, – пояснив Хурані Іяд Фахід.

Чи є можливості, хоча б частково, запобігти виникненню раку молочної залози

Поки остаточно не з’ясовані конкретні причини і «механізм» розвитку злоякісних пухлин, тому повну і гарантовану первинну профілактику раку молочної залози не можна здійснити. Водночас, у результаті численних експериментальних та епідеміологічних досліджень фахівці виявили низку факторів, що підвищують ризик виникнення раку молочної залози. Відповідно є й причини, які зменшують ймовірність появи цих пухлин, – сказав медичний директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру.

Як зазначив лікар, виникнення раку молочної залози – багатостадійний процес, в якому є: фаза ініціації (первинної зміни спадкових структур клітини під впливом хімічних, фізичних або біологічних факторів);  фаза промоції (посилення), що спричиняється речовинами, які не можуть обумовити виникнення пухлини, але підсилюють вплив на її розвиток; фаза прогресії, яка безпосередньо стосується реактивності організму і його можливістю «протистояти» пухлині, що розвивається.

У виснаженому організмі пухлина не зустрічає опору. Варто зазначити, що жодне «лікувальне» голодування не вилікує від злоякісного новоутворення. Навпаки вітамінізована рослинна їжа, свіжі овочі та фрукти, відмова від алкоголю, жирного м’яса – підвищують стійкість організму, – додав Хурані Іяд Фахід.

Він сказав, що відносно раку молочної залози промоторами найчастіше є стероїдні гормони естрогени, що виробляються в яєчниках, наднирках і за певних умов жировій тканині.

Естрогени можуть потрапляти в організм ззовні: з їжею або при лікуванні різних захворювань, а також у протизаплідних пігулках. Більшість з найбільш поширених факторів ризику раку молочної залози стосуються вироблення і впливу естрогенів, – розповів лікар Іяд.

За останні 5 тис. років, від перших згадок про рак молочної залози, навряд чи докорінно змінились його причини.

Чому в останні десятиліття показники захворюваності стрімко зростають?

Варто зауважити, що змінилися умови, які сприяють розвитку онкологічного захворювання. Узагалі половина випадків раку пов’язана зі збільшенням середньої тривалості життя. Найчастіше пухлини виявляють після 50 років. При короткій середній тривалості життя (менше 40 років) значна кількість людей просто не доживала до віку, коли виникає рак, – пояснив лікар-хірург-онколог.

Як зазначив Хурані Іяд Фахід, із плином часу змінився і «зовнішній фон», елементи якого, причетні до розвитку раку (особливості харчування, дія радіації, вплив інших фізичних або хімічних канцерогенів).

Зазнали змін соціальні умови, які стосуються особливостей формування сім’ї, віком вступу в шлюб, терміном першої вагітності і пологів, кількості дітей, різновидами статевого життя, годівлі грудьми. А також змінилися й конституціональні особливості: збільшився ріст і вага жінок. Нині фіксують більш ранній початок менструальної функції і пізніше її закінчення (менопауза), – додав медичний директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру.

За його словами, у результаті в останнє сторіччя загальна тривалість репродуктивного (дітородного) періоду збільшилася з 20 років до 40 (тобто у 2 рази). Відповідно збільшилася й тривалість впливу гормонів яєчників на тканину молочної залози при скороченні середнього числа пологів в 5-6 разів.

Нині жінки, особливо в західних країнах, приймають естрогени після менопаузи, аби продовжити молодість і привабливість.

Фахівець сказав, що все різноманіття чинників ризику раку молочної залози можна зарахувати до трьох основних груп:

1️. Фактори, що характеризують функціонування репродуктивної системи організму жінки (менструальна, статева, дітородна, лактаційний функції). Супутні захворювання жіночої статевої сфери, мають вплив і тісно пов’язані з функцією цієї системи.

2️. Генетичні чинники (наявність злоякісних пухлин, головним чином молочної залози, у близьких родичів по лінії матері або батька).

3️. Попередні і супутні захворювання, пов’язані зі зміною ендокринно- обмінного фону організму (цукровий діабет, захворювання щитовидної залози, надниркових залоз).

Лікар Іяд пояснив, що відносний ризик захворіти на рак молочної залози для жінок, в яких менструації настали раніше 12 років – удвічі вищий, ніж для жінок з початком місячних в 16 років і старших. 

Також ризик появи онкологічного захворювання при настанні менопаузи після 55 років у 2–2,5 рази вищий, ніж до 45 років. Водночас ймовірність виникнення раку молочної залози зменшується на 47% у жінок, яким видалили яєчники до 40 років, порівняно з контингентом жінок, в яких природня менопауза відбувається в 45-54 роки, – зазначив фахівець.

За словами медичного директора, жінки, які пізно почали статеве життя і народили дитину, мають підвищену захворюваність на рак молочної залози.

Зі збільшенням кількості пологів ризик виникнення цього онкологічного захворювання послідовно зменшується. Виявилося, що найбільше значення має не кількість вагітностей і пологів, а вік жінок у період першої вагітності, що закінчилася пологами. Відомий американський епідеміолог Макмехн наводить статистичні докази, що у жінок, які народжували до 18 років ризик захворіти на рак молочної залози втричі менше, ніж у тих, що вперше народили після 35 років, – сказав Хурані Іяд Фахід. 

Він наголосив, що підвищення ризику захворіти на рак молочної залози пов’язують також з викиднями і абортами, особливо до перших пологів.

До чинників, які сприяють порушенню нейроендокринного статусу організму, зазвичай, зараховують деякі захворювання жіночої статевої сфери: хронічне запалення додатків, кісти яєчників, фіброміому матки та ендометріоз. Окремим фактором є спадковість. Про випадки раку молочної залози у кровних родичів (мати, дочка, сестра, бабуся, тітка) повідомляється ще в давньоримській літературі (І сторіччя н.е.). Серед жінок, родичі яких хворіли на рак молочної залози, ризик появи онкозахворювання збільшується у 2–3 рази. Зокрема, у 8 разів за наявності раку молочної залози у рідної сестри, – зазначив лікар-хірург-онколог.

Підрахунки, які провели експерти ВООЗ в Канаді, засвідчили, що приблизно 25% випадків раку молочної залози пов’язані з пізнім віком перших пологів, 10-20 % – із наявністю цього онкологічного захворювання у близьких родичів, 27% випадків – із високим вмістом жиру в дієті, а 13% випадків – із надлишковою вагою жінок. У решти пацієнток рак виник через патології геніталій (кісти, доброякісні та злоякісні пухлини яєчників і матки).

Чи можна за допомогою сучасних засобів зробити наші зусилля у профілактиці та боротьбі з раком молочної залози більш ефективними

Напевно можливо, якщо застосувати низку соціальних та індивідуальних заходів, як-от: заборона на аборти без медичних показів, заборона реклами та продажу нікотинових виробів/слабоалкогольних напоїв (пива) дітям та молоді до 20 років, уведення обов’язкових щорічних профілактичних оглядів. А також реалізація навчання здоровому способу життя, зокрема й гігієни статевого життя, у середніх і вищих навчальних закладах, – сказав директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Хурані Іяд Фахід.

Лікар викормив низку індивідуальних профілактичних рекомендацій:

📍 проводити боротьбу із зайвою вагою,

📍бути фізично активними (займатися спортом або фітнесом);

📍 уникати стресів (за неможливості – застосовувати седативну терапію);

📍 жити регулярним статевим життям (не приймати гормональних контрацептивів та не робити абортів);

📍 за можливості краще народити першу дитину до 25 років;

📍  позбутися шкідливих звичок;

📍 обмежити вживання жирного м’яса, особливо свинини;

📍 споживати більше фруктів і свіжих овочів;

📍 після 45 років застосовувати антиоксидантні препарати та вітаміни (А, Е, С), тобто проводити комплекс заходів первинної профілактики захворювання, які дозволили б жінці свідомо уникати хоча б деяких зазначених факторів.

Найголовніше – щомісяця проводити самоогляд молочних залоз, не рідше одного разу на рік проходити обстеження в лікаря-хірурга-онколога та гінеколога, а за наявності передракових станів або доброякісних пухлин необхідно звернутися до відповідних спеціалістів у Черкаський обласний онкологічний диспансер, – наголосив Хурані Іяд Фахід.