Мамографія: що важливо знати (IІ частина)

10.02.2021
ahid-1200x800.jpg

Рак молочної залози – найпоширеніше злоякісне захворювання серед жінок. Щороку в Україні діагностують більше 14 тисяч нових випадків. Однак більшість з них можна вилікувати радикальним методом.

Чи потребує обстеження грудей підготовки

Як зазначив медичний директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Хурані Іяд Фахід, безпосередньо готуватися до огляду не потрібно, однак варто спланувати день обстеження відповідно до циклу, аби уникнути дискомфорту.

Фахівець виокремив низку рекомендацій, які можуть бути корисними для пацієнток:

1️. Перед обстеженням потрібно очистити шкіру від дезодорантів, лосьйонів та кремів, або не користуватися засобами за день до огляду. Сліди тальку та деяких парфумерних сполук зумовлюють похибку в зображеннях.

2️. Обстеження проводять на оголеному тілі. Буде зручніше, якщо ви зможете зняти лише верхню частину одягу.

3️. Не плануйте мамографію безпосередньо перед початком або під час менструації. У цей період груди стають чутливішими до болю.

4️. Попередні знімки мамографії (якщо обстеження здійснювали не в ЧООД), можуть допомогти лікарю-рентгенологу оцінити динаміку змін у тканинах, тому їх варто мати із собою.

❗Тлумачення мамографії може бути складним, адже нормальний стан молочної залози в кожної жінки різниться за виглядом. Зокрема, деякі види раку важко візуалізуються, тому рентгенолог може порівняти поточні зображення із попередніми, аби уникнути помилки у висновку.

5️. Обов’язково повідомте фахівця про симптоми, які вас непокоять у грудях, зокрема й про раніше перенесені захворювання та операції. Також варто поінформувати чи хворіли ваші рідні на рак (особливо рак молочних залоз).

6️. Не обмежуйтеся їжею та напоями, а також та не припиняйте прийом прописаних ліків у день обстеження. Це не впливає на результати чи процедуру проведення мамографії.

Чи впливає наявність імплантів грудей на результати мамографії

Грудні імплантати нерідко унеможливлюють точність показання мамографії. Адже силіконові та сольові ендопротези не прозорі і «блокують» чіткий вигляд тканин на рентгенівських знімках. Особливо якщо імплантат розміщений перед, а не під грудним м’язом. Кваліфіковані рентгенолаборанти знають як обережно стискати груди, аби не пошкодити імплантат. Якщо ж  здійснити мамографічне обстеження молочних залоз неможливо, то фахівець може запропонувати інші методи, зокрема, УЗД та МРТ, – зазначив лікар-хірург-онколог вищої категорії.

Що покаже мамограма

За словами Хурані Іяд Фахіда, оглядова мамографія дає такі результати:

🔸відсутність ознак патологічних змін  тканин;

🔸пухлинні утворення доброякісного або злоякісного походження;

🔸аномальні зміни тканин, що потребують додаткового обстеження задля підтвердження ракового захворювання.

Чи є у мамографії обмеження щодо діагностичних можливостей

Незважаючи на те, що мамографію вважають найбільш точним та достовірним способом діагностики онкологічного захворювання грудей, цей метод не розпізнає всі види раку молочної залози. Тому існує поняття «помилково негативного результату», коли певний вид раку не виявлять на рентгенівських знімках, а також «помилково позитивний результат», коли деякі індивідуальні відмінності у щільності тканин молочних залоз або інші тканинні зміни інтерпретують як ракове захворювання, – пояснив лікар Іяд.

Фахівець наголосив, що мамографічного скринінгу здебільшого недостатньо, щоб стовідсотково визначити наявність доброякісного або злоякісного захворювання.

Коли лікар-рентгенолог виявив зміни у тканині під час скринінгового обстеження, то він обов’язково порекомендує додатковий огляд, який необхідно обговорити з лікарем-куратором або онкохірургом. Якщо у вас є симптоми або скарги, але мамограма має «негативний» результат, тобто вказує на здорову тканину – обов’язково консультуйтеся із зазначеними спеціалістами щодо інших видів діагностики, – сказав медичний директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Хурані Іяд Фахід.

Як зауважив медик, достовірність результатів обстеження молочних залоз залежить і від якісного та сертифікованого обладнання та кваліфікації лікаря, який оцінює результати.

У Черкаському обласному онкологічному диспансері обстеження жінок проводять на сучасних цифрових мамографах, які забезпечують кращу візуалізацію молочних залоз задля виявлення патологічних змін на ранніх стадіях. В обласному центрі променевої діагностики новоутворень ЧООД працюють висококваліфіковані спеціалісти, із великим досвідом роботи, більшість із них мають вищу кваліфікаційну категорію. Усі працівники систематично підвищують професійний рівень, адже беруть активну участь у навчальних курсах, наукових медичних з’їздах та  конференціях, – зазначив Хурані Іяд Фахід.

Лікар-хірург-онколог вищої категорії наголосив, що кожна жінка без попереднього запису може пройти мамографічне обстеження в Черкаському обласному онкодиспансері.

Пацієнтка може здійснити огляд за електронним направленням (згідно з «Програмою медичних гарантій») від сімейного лікаря або лікаря-куратора, чи за власним бажанням. Мамографічний кабінет працює щоденно з понеділка до п’ятниці. Ми радимо відповідально ставитися до свого здоров’я та не нехтувати медичним обстеженням, – додав медичний директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Хурані Іяд Фахід.