Мамографія: що важливо знати (I частина)

08.02.2021
mamo-gol.png

Рак молочної залози – найпоширеніше злоякісне захворювання серед жінок. Щороку в Україні діагностують більше 14 тисяч нових випадків. Однак більшість з них можна вилікувати радикальним методом. 

В.о. завідувача обласного центру променевої діагностики новоутворень (рентгендіагностичного) Оксана Вишневська розповіла про найбільш поширений та ефективний спосіб обстеження молочних залоз.

Мамографія – це безболісне ефективне дослідження молочних залоз за допомогою рентгенівського апарату – мамографу. Цей спосіб дозволяє виявити злоякісні та доброякісні утворення, а також аномальний розвиток тканини в молочних залозах на початкових стадіях. У цьому випадку вони мають невеликі розміри і лікар під час пальпації не зможе визначити захворювання протягом 1-2 років, – зазначила Вишневська.

За її словами, мамографія є не лише найбільш точним, але й безпечним методом діагностики захворювань молочної залози, адже променеве навантаження дуже низьке і є безпечним для здоров’я пацієнток.

Чим відрізняються скринінгова та діагностична мамографії

Скринінгова мамографія є оглядовим методом обстеження, яке дозволяє оцінити стан тканин і наявність в них аномальних змін пухлинного характеру. Діагностична мамографія є прицільним вивченням виявлених аномальних змін у тканинах для постановки точного діагнозу та вибору лікувальних заходів.

У процесі виявлення новоутворень на мамограмі, лікар онкохірург під контролем УЗД може відразу ж провести пункцію або біопсію. Для цього за допомогою тонкої голки беруть невелику кількість «підозрілої» тканини, яку згодом досліджують під мікроскопом у спеціальних цитологічних лабораторіях, аби точно визначити вид клітин, – зауважиила лікарка.

Оксана Вишневська наголосила, що скринінгову мамограму, за наявності показань, важливо робити щорічно, бо це дозволяє виявити ракові захворювання на найбільш ранніх та виліковних стадіях захворювання.

Лікарка виокремила так звану групу ризику, до якої зараховують пацієнток, яким рекомендують зробити рентгенівський скринінг:

🔸жінки після 40 років;

🔸жінки будь-якого віку, в яких є підозра на пухлинні новоутворення, виявлені під час мануального огляду чи УЗД дослідження;

🔸жінки будь-якого віку, в яких найближчі прямі родички мали/мають рак молочної залози.

Обстеження полягає в рентгенівських знімках, що фіксують зображення тканини молочних залоз у різних проєкціях. Рентгенівський мамографічний цифровий комплекс використовує технологію отримання мамограм з візуалізацією зображення на екрані монітора, паперових та цифрових носіях, — сказала Вишневська.

За її словами, лікар-рентгенолог тлумачить зображення та повідомляє результати пацієнту. Проводячи щорічне планове обстеження та користуючись тим самим мамографом, рентгенолог має додаткову перевагу в порівнянні поточного результату обстеження з попереднім, що допомагає і полегшує виявлення невеликих відхилень, які можуть з’явитися будь-коли.

Чи є мамограма болісною

Зазвичай мамографія не спричиняє біль, але в деяких жінок виникає дискомфорт. Протягом обстеження молочну залозу затискають між двома пластинами-платформами під час знімку.

Якщо стискання є занадто неприємним, то можна попросити рентгенолаборанта змінити положення грудей, аби полегшити дискомфорт. Загалом на відчуття впливають: розмір грудей, день менструального циклу та досвідченість рентгенолаборанта, – пояснила в.о. завідувача обласного центру променевої діагностики новоутворень (рентгендіагностичного) Оксана Вишневська.

Вона додала, що для більшості жінок найбільш спрятливий час для безболісного проведення обстеження – будь-який день протягом першого тижня після закінчення менструального циклу.

За можливості не плануйте скринінг грудей за тиждень до початку нового менструального циклу, бо саме в цей період груди найчутливіші до болю, – порекомендувала фахівчиня. 

Чи потрібне направлення лікаря для мамографії?

Мамографія зарахована до обов’язкових процедур при щорічній диспансеризації пацієнток із групи ризику. Якщо ви належите до цієї групи та слідкуєте за станом здоров’я, то можете проходити обстеження за направленням на мамографію від сімейного лікаря або за власним рішенням, – зазначила Вишневська.

Як сказала лікарка, важливо пам’ятати, що результати обстеження має тлумачити досвідчений лікар-рентгенолог, а в разі відхилень у тканинах – звертайтеся до кваліфікованого лікаря онкохірурга.

У ЧООД результати будь-якого обстеження пацієнти отримують особисто. Ви можете звернутися з ними до вашого лікаря, або ж спеціалісти закладу порекомендують консультацію онкохірурга для подальшого клінічного обстеження та спостереження, – сказала в.о. завідувача обласного центру променевої діагностики новоутворень (рентгендіагностичного) Оксана Вишневська. 

Вона додала, що знімки мамографії (на диску) варто обов’язково зберігати і мати при собі під час наступних оглядів – це допоможе лікарю відстежити динаміку змін у молочній залозі й поставити правильний діагноз.

Чи безпечним є рентгенівське обстеження грудей

Нині під час проведення мамографії пацієнтка отримує рівень опромінення (<0,1 мЗв), що суттєво нижчий за дозу протягом здійснення флюорографії. За загальною оцінкою лікарів, така доза недостатня для розвитку новоутворень. Сучасні цифрові апарати, які використовують для мамографії в ЧООД оперативно виконують обстеження на максимально низьких дозах опромінення, – зауважила Оксана Вишневська.