Подолати внутрішнього ворога: Віктор Парамонов про стан захворюваності на рак на Черкащині та кроки з подолання хвороби

04.02.2024
Щороку четвертого лютого весь світ відзначає Word cancer day. Цього місяця ось уже кілька десятиліть медики, науковці, державні органи та громадськість об’єднуються, аби ще раз обговорити способи та можливості боротьби з однією із найнебезпечніших патологій.
 
− У цій справі ми повинні всі бути об’єднаними! Важливим кроком, − говорить Віктор Володимирович, − який наближує українців до профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень, стало відповідне Рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України, від 22 грудня 2023 р. «Щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень». Такого не було в українській медицині! Це перше рішення, ще й у воєнний час. Рішення РНБО, що обов’язково має бути виконане. Це ціла брошура з розділами та заходами, яку готували майже рік. Я дуже вдячний, що в державі знайшовся час і до цієї теми.
 
Відтак, аби завдання, зазначені в програмі, діяли не лише на папері, а й на практиці, тобто допомагали людям зберегти здоров’я та бути пильними, передбачені стислі терміни, розповідає Віктор Парамонов.
 
− Зараз над заходами уряду працює шість міністерств. Одне з них – Міністерство охорони здоров’я. Минулого вівторка я мав честь бути на робочому засіданні в Києві, на якому були присутні депутати, комітет Верховної Ради, заступник міністра, керівництво Національного інституту раку та ми – невелика кількість регіональних представників. Усі обговорювали рішення РНБО, оскільки прийдешнього тижня міністр охорони здоров’я має отримати конкретні заходи протиракової боротьби до 2030 року, − каже фахівець.
 
− Тема онкологічних хвороб нині гостро обговорюється на державному рівні. Адже всі заходи, передбачені стратегією контролю онкологічних захворювань до 2030 року мають бути скеровані на всі фактори, які сприяють виникненню раку: від шкідливою побутової чи агрохімії до тютюнопаління, вживання неякісного алкоголю.
Обговорюють і питання екології. Вони дуже важливі, каже Віктор Парамонов, навіть тепер, коли триває повномасштабна війна:
 
− Звісно, про це складно говорити під час повномасштабної війни, коли горять будинки, коли довкруж трапляються жахливі речі. А ще варто врахувати умови, в яких живуть як військові, так і деякі цивільні. Усе це, як і посттравматичні стресові синдроми, впливає на виникнення пухлин.
 
Чи зникне до 2030 року рак? Нині про це говорити складно, розповідає завідувач Черкаського онкоцентру. Адже така захворюваність в області зростає, а за деякими показниками випереджає інші регіони України:
 
− Ми посідаємо 2−3 місце в Україні за деякими локалізаціями раку. Наприклад, у Чернівецькій та Закарпатській виявили вдвічі менше онкохворих. Можливо в нас краща діагностика? А можливо частина жителів цих областей виїхала в Європу і не попадають до медичної статистики? Усе може бути під час таких потрясінь, як війна!
Нині Черкащина серед лідерів, де злоякісні утворення виявляють найчастіше.
 
Боротьбу із раком Віктор Володимирович називає «внутрішньою війною».
 
− Утім, у лікуванні раку на Черкащині є й позитивна статистика. Мова про 69,9 відсотка пацієнтів прожили п’ять років із моменту встановлення діагнозу. За останні 70 років для нашого регіону – це рекорд, − розповів Віктор Парамонов під час пресконференції. − Це те, чим варто хвалитися! Це зроблено! Онкохворі мають можливість не виїжджаючи за межі Черкаської області подолати рак, успішно прожити 5 і більше років без ознак хвороби. І це 70 відсотків без однієї десятої! Сподіваюся, що і ту одну десяту ми подолаємо! Чотири тисячі сто гривень коштує доба перебування у нас. На тисячу більше, аніж попереднього року.
 
Що ж таке рак? Це хронічна хвороба з якою можна жити, співіснувати та контролювати, певен Віктор Парамонов.
 
А ще, додає фахівець, люди мають пам’ятати, що лікування онкологічних захворювань займаються спеціалізовані заклади:
 
− В області ми такі єдині. Обстеження має робитися у спеціалістів, а не заробітчан від медицини. Ми маємо орієнтуватися на те, де вищі стандарти. Наша установа пройшла великий шлях! Улітку їй буде 70 років. Буквально з кабінетів в обласній лікарні, зі станції переливання крові ось тут, у сосновому лісі почали з’являтися нові корпуси, і нині ми один із найпотужнішиx фаxовиx спеціалізованиx закладів в Україні. І ми не зупиняємось на досягнутому. На території Черкаського обласного клінічного онкоцентру будівництво триває і тепер. Це добудовують два бункери. Реконструюють і перший поверх 9-поверового корпусу. Уряд Японії нам подарує найновіший магнітно-резонансний томограф, якого в нас ще не було. Пройти обстеження на ньому хворі зможуть безоплатно. Ми сподіваємося отримати кошти для реконструкції і нашого паліативного відділення. Ми не зупиняємося. Я дуже розраховую на те, що країни-донори будуть контролювати спрямування коштів і ставитимуть певні вимоги до модернізації медичних установ. Це стимулює в роботі.
Витримав колектив центру умови роботи, що диктував ковід і перші випробування повномасштабної війни, і подальший наплив пацієнтів із інших регіонів:
 
− У нас дуже сильний кадровий потенціал колективу! Здійснюємо унікальні хірургічні втручання, посідаємо провідне місце з ТКМ в країні. Нам є ким і чим пишатись! Варто зауважити, що торік п’ятеро наших лікарів побували на навчанні в Сполучених Штатах Америки, ще четверо – в Ізраїльській клініці. Нині медичні країни світу хочуть допомагати Україні. Ми маємо досягнення, і готові розвиватися далі. Зупинятись у нашій роботі не можна.
 
Утім, каже, що не варто забувати про ранню та своєчасну діагностику та профілактику. І тут знову − тема спільних зусиль:
 
− Коли вчасно знаходимо передраковий поліп, який можна ендоскопом прибрати і піти додому, а прийде пацієнт через рік – уже рак, і так не вийде. Тому ми повинні докласти спільно всіх зусиль для того, аби не було стільки хворих на 4-х стадіях. Тут важливо об’єднати органи місцевого самоврядування, органи влади на місцяx, первинну і вторинну ланки медицини. Рання діагностика, профілактична робота − тут ми маємо бути об’єднані в досягненні єдиної мети. Саме у громаді, де найближче лікар до пацієнта, фахівець має запідозрити у свого пацієнта перші прояви раку чи підозру на заxворювання. Також варто повернути обов’язкові скринінги, як це почасти відбувається за кордоном.
 
Допомагати усіляко фронту та боротися зі смертельною хворобою – вважає своїми завданнями керівник Черкаського обласного клінічного центру Віктор Парамонов.
 
Пан Віктор вважає, що українська онкологія має колосальні перспективи. За якістю надання послуг може обіграти навіть провідні країни. Україна має прагнути до нормальної тривалості життя. А тут варто згадати і про хороше харчування, і про зменшення шкідливих звичок та й сучасний рівень профілактично-лікувальної медицини. Важливим вважає фахівець, буде запровадження профілактичних щеплень від раку, який викликає вірус папіломи людини:
 
− Ми маємо власні досягнення, маємо чудові приклади для наслідування, знаємо, куди рухатися, аби врятувати якомога більше людей від цієї хвороби Тому − лише вперед, об’єднані єдиною метою.
Всім бажаємо здоров’я і Перемоги!