Черкаські медзаклади готуються до проведення посмертної трансплантації

22.01.2021
gol.jpg

Черкаський онкодиспансер, кардіологічний центр та обласна лікарня вже внесені до переліку лікувальних закладів, що можуть здійснювати трансплантацію. Про це повідомила заступниця голови Черкаської облдержадміністрації Лариса Кошова.

Усі три заклади мають укласти договір про співпрацю з Третьою міською лікарнею, яка готова постачати донорські органи.

Разом із керівниками Черкаського обласного онкологічного диспансеру, Черкаського обласного кардіологічного центру, Черкаської обласної лікарні та Третьої Черкаської міської лікарні швидкої допомоги обговорили організацію співпраці між закладами охорони здоров’я в напрямку розвитку посмертної трансплантації на Черкащині.

Що повинен мати заклад для проведення посмертної трансплантації?

Кожна із вказаних медичних установ має двох трансплант-координаторів. Вони забезпечуватимуть зв’язок між усіма учасниками процесу трансплантації. Перевірятимуть і отримуватимуть згоди на донорство та комунікуватимуть між донорами чи їхніми родинами й реципієнтами.

Лікарні матимуть своїх трансплантологів, які вже наявні чи проходять відповідне навчання.

До червня мають отримати сертифікати лікарі-трансплантологи Черкаської обласної лікарні та Черкаського обласного кардіологічного центру. Крім цього, лаборанти усіх чотирьох лікарень, які мають здійснювати необхідні дослідження, найближчим часом також будуть направлені на проходження відповідних курсів.

Інші важливі аспекти:

Закупівля необхідних досліджень в обласному онкодиспансері та приватних лабораторіях, налаштування процесу транспортування донорських органів, алгоритму роботи з органним забором та проведення Cross-match тестів, а також супроводження пацієнта після трансплантації.

Зокрема, розглядається можливість транспортування потенційного трупного донора серця безпосередньо до кардіологічного центру, де й здійснюватиметься вилучення органу та його трансплантація. Оскільки для пересадки серця надважливий саме час, за який ці всі процеси буде здійснено.

Результати напрацювання та наступні кроки разом із керівництвом медичних закладів та іншими фахівцями мають обговорити вже за тиждень.

– Вірю, що Черкащина буде передовою у сфері трансплантації! Але один із найбільших викликів – переконати суспільство, що за цим – майбутнє медицини та тисячі врятованих життів, – зазначила Лариса Кошова.