Євген Коляда: «Більшість нових пацієнток онкогінекології – жінки репродуктивного віку»

26.01.2021
sichen-1200x800.jpg

   Рак шийки матки – це злоякісне новоутворення, яке виникає в слизовій оболонці власне шийки матки або ж цервікального каналу.

   За наявними даними, на кінець 2020 року в Черкаській області на обліку перебуває 2393 жінки, в яких діагностували це захворювання та які отримали вже відповідне хірургічне, комбіноване чи комплексне лікування.

   У 2019 році майже кожна п’ята з жінок, в яких уперше виявили рак шийки матки, діагностували захворювання на занедбаних стадіях. Зокрема,  3-4 стадії встановили у 18% хворих. Натомість, уже у 2020 році цей показник, на жаль, збільшився майже в 1,5 рази – до 29%. Тобто, на сьогодні кожна третя пацієнтка звертається для лікування до лікаря гінеколога-онколога на останніх стадіях цього захворювання. Це відповідно зменшує медичні можливості вилікувати таку пацієнтку та збільшує показник смертності від зазначеної хвороби.

   – В Україні фахівці онкогінекологи щорічно фіксують близько п’ять тисяч нових випадків раку шийки матки у жіночого населення. Зазвичай, до 70–80% нових пацієнток складають жінки репродуктивного віку. Згідно з прогнозами ВООЗ на 2021-2022 роки показник захворюваності на рак шийки матки за рахунок зниження охоплення цитологічним скринінгом жіночого населення з різних причин (страх перед відвідуванням медичного закладу під час світової пандемії по COVID-19, відсутності достатнього фінансування з боку держави для проведення профілактичного цитологічного скринінгу, тощо) може збільшитися у 1,3-3,5 разів. Однак уберегти своє здоров’я і життя насправді не важко. І першим кроком у цьому є регулярний огляд у лікаря гінеколога, – зазначив завідувач Обласного центру онкогінекології та здоров’я жінки Євген Коляда.

   За його словами, на початкових стадіях рак шийки матки діагностують за допомогою додаткових обстежень, які необхідно проводити жінці. Коли за результатами цервікального скринінгу в неї були виявлені важкі форми атипії клітин епітелію шийки матки (дисплазія ЦІН 1-3, LSIL та HSIL, Са-атипія, інші) проводять додаткове дослідження поверхні шийки матки за допомогою спеціального медичного мікроскопу (кольпоскопія) та прицільну біопсію патологічних ділянок для подальшого проведення гістологічного дослідження біологічного матеріалу.

   – Також протягом обстеження лікар гінеколог та гінеколог-онколог проводить додаткове пальцеве дослідження піхви та прямої кишки, у разі необхідності (бімануально), за допомогою спеціальних гінекологічних оглядових інструментів (дзеркал). Із використанням оптичного приладу – кольпоскопа – здійснюється більш детальне обстеження стану всіх поверхонь шийки матки та піхви, щоб встановити чи не пов’язаний патологічний процес із суміжними органами жіночої сечостатевої системи. У деяких випадках для уточнення діагнозу проводять ультразвукове дослідження, комп’ютерну томографію або ж магнітно-резонансну томографію органів грудної клітки, черевної порожнини та малого тазу, аби визначити стан лімфатичних вузлів та виключити наявність віддалених метастатичних процесів, – зауважив лікар онкогінеколог.

   Він наголосив, що цитологічну діагностику (так званий ПАП-тест) для вчасної діагностики передпухлинної патології та раку шийки матки обов’язково мають проходити жінки з 18 років, або ж від початку першого статевого акту один раз на 1-3 роки (залежно від наявності інфікування високоонкогенними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ).

   – Численні медичні дослідження підтвердили взаємозв’язок між виникненням злоякісного захворювання шийки матки і ВПЛ, який діагностують у 96–98% пацієнток з раком шийки матки. Здебільшого на розвиток захворювання впливають папіломовіруси високоонкогенних типів (їх 14, але найчастіше трапляються 16 та 18 типи ВПЛ), – сказав Євген Коляда.

   Запобігти інфікування ВПЛ-інфекції можна за допомогою щеплення.

   – Вакцина проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика важких форм дисплазій (ЦІН) та раку шийки матки. Вона на 95% зменшує ймовірність розвитку новоутворень. Профілактичне щеплення від ВПЛ зараховане до Національного календаря щеплень та шкільної вакцинації. Його роблять до початку першого статевого контакту дівчаткам, згідно з інструкцією до вакцин – із 9 років. У цьому випадку ефект від вакцинації буде максимальний, – зауважив завідувач Обласним центром онкогінекології та здоров’я жінки.

    Як зазначив фахівець, у групі ризику перебувають жінки, які почали рано вести статеве життя та не користуються бар’єрними методами контрацепції (хоча презерватив повністю не убезпечує від інфікування ВПЛ), особливо раніше 16 років.

   – Також захворіти на рак шийки матки можуть ті, хто має непостійних статевих партнерів, в анамнезі ранню вагітність, аборти і пологи, хронічні інфекційні захворювання статевих органів чи ВІЛ-позитивний статус.

Впливають на розвиток раку шкідливі звички, особливо паління та алкоголь, а також тривалий прийом гормональних контрацептивних препаратів (без контролю з боку лікаря гінеколога), – пояснив Коляда.

    Серед ознак раку шийки матки онкогінеколог виокремлює:

🔸білі виділення з піхви з домішкою крові;

🔸кров’янисті виділення після статевої близькості, спринцювання або ж підняття важких предметів;

🔸 біль у крижах, нижній частині живота і попереку;

🔸дискомфорт у спині та органах малого таза;

🔸 набряклість ніг;

🔸 порушення сечовипускання.

    За словами Євгена Коляди, лікування захворювання на рак шийки матки у жінок проводять хірургічним шляхом або комбінованим, поєднуючи декілька методів (радіологічний, хіміотерапевтичний, імунологічний, інші) – чи комплексно.

    – Зазвичай, лікувальний процес зараховує: хірургічну операцію, хіміо- і променеву терапію. Для кожної пацієнтки розробляють індивідуальний план лікування під час комісійного огляду кожної первинної пацієнтки декількома лікарями онкологами з урахуванням перебігу хвороби, наявності супутніх проблем зі здоров’ям і стану шийки матки. Під час оперативного втручання пухлину можуть видалити як до частини шийки матки, так і повністю з шийкою матки чи усіма жіночими органами малого тазу (маткою, додатками). Або ж фахівець може розширювати оперативне втручання до видалення і лімфовузлів в малому тазі та інших груп. Лімфатичні вузли видаляють, якщо в них виявили ракові клітини чи метастази іншими методами обстеження, або ж коли стандарти лікування залежно від встановленої стадії злоякісного процесу диктують таку необхідність, – зазначив лікар.

    Він додав, що після операції жінкам в більшості випадків проводять спеціально дібрану післяопераційну променеву терапію, призначають спеціальні лікарські препарати, які здатні зупинити ріст ракових клітин. Коли рак шийки матки виявляють на ранній стадії, прогноз дуже сприятливий і хворобу можна вилікувати лише хірургічними методами, зокрема й органозберігаючими.

     За його словами, для профілактики розвитку хвороби та для вчасної її діагностики потрібно:

   🔸регулярно проходити цитологічний скринінговий ПАП-тест;

   🔸робити аналізи, що виявляють різноманітні інфекційні ураження статевих органів у жінок (це дозволить своєчасно виявляти і лікувати інфекційні недуги, які передаються статевим шляхом (ІПСШ);

    🔸не починати статеве життя до 16-18 років;

   🔸обмежити кількість статевих партнерів;

   🔸 користуватися презервативами, щоб убезпечитися від інфікування ІПСШ та особливо ВПЛ;

   🔸відмовитися від шкідливих звичок і вести правильний спосіб життя.

   Важливо регулярно відвідувати профілактичний огляд у довіреного лікаря гінеколога  та користуватися його слушними медичними порадами та виконувати рекомендації, – порадив завідувач Обласного центру онкогінекології та здоров’я жінки Євген Коляда.