Як відбувається лікування раку шийки матки

19.01.2021
likuvannya.png

Лікування захворювання проводять комплексно. Зазвичай цей процес зараховує: хірургічну операцію, хіміо- і променеву терапію. Для кожної пацієнтки фахівці розробляють індивідуальну схема з урахуванням перебігу недуги, супутніх проблем зі здоров’ям та стану шийки матки.

Під час оперативного втручання пухлину можуть видалити як до частини шийки, так і повністю з шийкою і маткою. Нерідко видаляють і лімфатичні вузли, якщо в них виявили ракові клітини.

Після операції хворим проводять спеціально дібрану променеву терапію, призначають лікарські препарати, які здатні зупинити ріст ракових клітин. Коли рак шийки матки виявляють на ранній стадії, прогноз дуже сприятливий і хворобу вдається вилікувати лише хірургічними методами.

Для профілактики раку шийки матки лікарі рекомендують, регулярно здавати аналізи, бо це сприяє своєчасному виявленню і лікуванню хвороб, які передаються статевим шляхом. Також фахівці радять не починати статеве життя до 16-18 років, обмежити кількість сексуальних партнерів, відмовитися від шкідливих звичок і вести активний спосіб життя.

Ефективність лікування безпосередньо залежить від віку пацієнтки, стадії захворювання, а також застосування оптимальної терапії. На ранніх стадіях рак шийки матки можна вилікувати завдяки малоінвазивній операції.

 Якщо рак матки діагностували своєчасно, то прогноз на повне одужання становить 90%. Лікування другого ступеня раку гарантує відновлення стану здоров’я в 70%, третьої – у 40%, а четвертої – у 10%.

Тому жінкам віком від 18 років (або з початком статевого життя) до 60 років варто проходити обов’язковий профілактичний огляд гінеколога, не рідше 1 разу на рік та проводити цитологічне дослідження шийки матки не рідше 1 разу на 3 роки.