Березень — місяць обізнаності про колоректальний рак

02.03.2021
onko-rak-golovne.jpg

У структурі онкологічних захворювань рак товстої кишки посідає перші місця з тенденцією щорічного збільшення. Фахівці реєструють приблизно однакову кількість хворих серед жінок і чоловіків, а також виокремлюють кореляцію захворюваності з віком. Зокрема, різке збільшення хворих у віці 50 років та старших.

Лікар-хірург-онколог обласного центру онкохірургії Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Шкварко зазначив, що за останні п’ять років у всьому світі, а також Україні, відбувається «омолодження» раку товстої кишки. Нині медики часто реєструють хворобу у вікових групах 40-50 років та нерідко в осіб 20-30 років.

Колоректальний рак – це збірне поняття злоякісних пухлин, які локалізуються в товстій кишці, а саме в ободовій та прямій. На початкових стадіях хвороба має здебільшого безсимптомний перебіг, тому майже в половині випадків захворювання реєструють на III-IV стадіях, що значно ускладнює та продовжує процес лікування. Отже, одним із пріоритетних завдань є своєчасне виявлення злоякісного процесу в товстій кишці або на доонкологічній стадії, – наголосив Шкварко.

Кому варто проходити обстеження

Усі громадяни, які досягли п’ятдесятирічного віку перебувають у потенційній групі ризику виникнення колоректального раку. Задля виявлення злоякісних пухлин товстої кишки фахівці застосовують так звану «скринінгову» (профілактичну) колоноскопію. У деяких розвинених країнах затвердженні державні програми профілактики колоректального раку, водночас Україна теж прямує до цього, – зауважив лікар-хірург-онколог.

За словами фахівця, колоноскопію також варто проходити пацієнтам, які мають певні симптоми, серед яких найголовніший – кровотеча із заднього проходу.

Запам’ятайте, що це не геморой. Наявність крові в калі є сигналом для обстеження всієї товстої кишки. Зміна характеру випорожнення, рідкий стул, закреп, несправжні чи непродуктивні позиви до дефекації – покази до проведення скринінгової колоноскопії. Також варто звернути увагу на зниження гемоглобіну чи анемію, адже ці ознаки є характерними для раку правої половини товстої кишки та занедбаних випадків лівої половини, – пояснив Віктор Шкварко.

Як сказав медик, основним методом виявлення раку та передракових станів товстої кишки є фіброколоноскопія.

Показами до здійснення методу діагностики є:

 🔸 вік 50 років;

🔸 наявність кров’янистих виділень з заднього проходу;

🔸 зміни характеру випорожнень;

🔸 анемія.  

Аби отримати електронне направлення на фіброколоноскопію необхідно звернутися до сімейного лікаря. Це обстеження можна виконати в діагностичному відділенні ЧООД висококваліфікованими спеціалістами на сучасному якісному обладнанні з внутрішньовенним знеболенням. Також ви отримаєте якісну консультацію хірурга-онколога «до» та «після» огляду, із рекомендаціями про подальші дії після оцінки хірургом-онкологом результатів колоноскопії, – розповів лікар-хірург-онколог.

Віктор Шкварко додав, що у випадку раннього виявлення онкологічного захворювання товстої кишки понад 90% хворих мають шанс на повне видужання. При своєчасній діагностиці фахівці застосовують сучасні малоінвазивні лапараскопічні методи лікування, які дозволяють пацієнтам якнайшвидше повернутися до звичайного життя.

Не є вироком виявлення колоректального раку на III-IV стадіях. Зокрема, коли злоякісна пухлина проникає в інші органи: сечовий міхур, матку, шлунок чи віддає метастази в печінку, лімфовузли або легені. У цих випадках починає працювати потужна мультидисциплінарна команда лікарів. До групи спеціалістів зараховані: лікар хірург-онколог, хіміотерапевт, променевий терапевт, лікар променевої діагностики і морфолог. Фахівці спільно розробляють комплексний детальний план лікування пацієнта, – пояснив Шкварко.

Памятайте! Рак товстої кишки – не вирок. Вчасно звертайтеся до лікаря для здійснення скринінгу та лікування. Не займайтеся самолікуванням та не втрачайте час.

До вашої уваги складний клінічний випадок. У червні 2020 року в районній лікарні прооперували в об’ємі «накладення колостоми» шістдесятирічного пацієнта, який мав кишкову непрохідність. Опісля хворого скерували до хірурга-онколога. Пацієнт звернувся в диспансерно-поліклінічне відділення Черкаського онкодиспансеру. Дообстеженому згідно з сучасними світовими стандартами встановили діагноз: злоякісна пухлина ректосигмоідного відділу товстої кишки великих розмірів (до 15 см в найбільшому вимірі), із розпадом, абсцедуванням, наявністю гнійних вогнищ в черевній порожнині, формуванням абсцесів у черевній порожнині, наявністю метастатичного вогнища в брижейці тонкої кишки.

Мультидисциплінарна команда лікарів розробила план лікування:

1️. Хірургічне лікування в об’ємі видалення ділянки товстої кишки з пухлиною, дренування абсцесів.

2️. Хіміотерапевтичне лікування.

3️. Після 3-4 курсів хіміотерапії проведення обстежень, оцінка ефективності лікування, із подальшим вирішенням питання про видалення метастазу в брижейку тонкої кишки.

Відповідно до плану лікування, у серпні 2020 провели складне хірургічне втручання щодо видалення ділянки товстої кишки з пухлиною. Далі хворий отримував хіміотерапевтичне лікування. На контрольних обстеженнях фахівці здійснили детальний аналіз і моделювання метастазу в брижейку тонкої кишки, оцінили розташування судин тонкої кишки для їхнього збереження (бо пересічення трубчастих органів призведе до порушення живлення тонкої кишки і некрозу).

Потім спеціалісти розпланували об’єм хірургічного втручання. У січні 2021 року фахівці виконали надскладне хірургічне втручання, яке тривало 8 годин. Під час операції лікарі радикально видалили метастаз брижейки тонкої кишки з двома петлями тонкої кишки та стінкою дванадцятипалої кишки (із максимальним збереженням довжини, що стало можливим завдяки виділенню та збереженню судин брижейки тонкої кишки). На 9 добу пацієнта в задовільному стані виписали додому.

За консультацією можна звернутися:

🔸завідувач, лікар-хірург-онколог обласного центру онкохірургії Черкаського обласного онкологічного диспансеру Костянтин Косьмина: xirurg@onko.ck.ua (0674742922);

🔸лікар-хірург-онколог Віктор Шкварко (0679763623).