Чому вакцинація онкопацієнтів запланована на кінець 2021 року?

02.03.2021
vaktsynnn.jpg

Джерело: novadoba.com.ua
© novadoba.com.ua

Представники громадської спілки «Коаліція онкопацієнтів України» звернулися до Голови підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування з проханням переглянути графік вакцинування онкохворих пацієнтів та медичних працівників відповідних закладів.

Зокрема, у листі йдеться про те, що в розділі «Етапи розгортання кампанії з вакцинації» («Дорожня карта» МОНу щодо вакцинації) онкологічні пацієнти віднесені до категорії «Дорослі (віком від 18 до 59 років) із супутніми захворюваннями, які перебувають у групі ризику щодо розвитку ускладнень та настання смерті в зв’язку із захворюванням на COVID-19. Підвищений ризик важкого перебігу хвороби та смертності». Вакцинація цих пацієнтів запланована на четвертому етапі, тобто в листопаді-грудні.

Також у макроплані, де визначена пріоритетність вакцинації медичних працівників, медичний персонал онкологічних закладів віднесений на другий етап. Хоча вони працюють із пацієнтами груп підвищеного ризику, до яких належать онкологічні пацієнти, особливо ті, що проходять лікування.

«Наразі онкологічні пацієнти – це дуже різнорідна й численна категорія людей (за оцінками, в Україні 800 тис. людей, які живуть з історією раку, та близько 300 тис. у процесі лікування). Тих, хто лікується, відносять до людей із надвисоким ризиком інфікування та тяжкого перебігу коронавірусної хвороби, а ті, хто в ремісії, – до групи з високим ризиком.

Онкопацієнти, які проходять лікування, мають високий рівень контакту з можливими носіями COVID-19 при відвідуванні лікувальних і діагностичних закладів для протипухлинної терапії, моніторингу, профілактичного та допоміжного лікування. І ці ризики не можна зменшити самоізоляцією, як для других вразливих груп. Але згідно розроблених МОЗ планів і документів, вони всі об’єднані в категорію “інші”.

Ми стежимо за публікаціями та рекомендаціям в таких авторитетних джерелах, як, NCCN, ESMO, ВООЗ, Міністерства охорони здоров’я різних країн світу – усі вони вивчають перебіг, ускладнення та ризики онкологічних пацієнтів через COVID-19:

Згідно з дослідженнями, які порівнювали онкологічних та пацієнтів з іншими нозологіями, віковий розподіл та супутня захворюваність суттєво відрізнялись, як і смертність (14% проти 22,5%, значення р <0,001).

Серед хворих на рак гематологічні та злоякісні новоутворення в легенях та наявність метастатичних захворювань пов’язані зі стійким підвищенням ризику смерті. Пацієнти з солідними пухлинами мають підвищений ризик, особливо в перший рік після діагностики, що знижується до базової лінії, якщо діагноз встановлено понад 5 років тому.

Для будь-якої злоякісної пухлини активна хвороба призводить до суттєво підвищеного ризику розвитку тяжкого перебігу COVID-19.

Згідно з інформацією з Центру з контролю та профілактики захворювань у США CDC 1b/c, для вакцинації дорослі онкопацієнти віком від 18 років є пріоритетною групою, а також в тих країнах, де вже почалось щеплення, групи ризику вакцинують одними з перших.

Великобританія в першу фазу почала вакцинування медичних працівників і найуразливіші групи, до яких належать онкологічні пацієнти. Що також зазначено в «Дорожній карті з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19», а також у вашому листі-відповіді МОЗ на наш попередній лист-звернення N 40273/0/2-20 від 13.12.2020: «Зауважимо, що вакцинація проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 зможе знизити смертність та захворюваність пацієнтів хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання, адже такі пацієнти можуть належати до груп ризику, в тому числі через власний імуноскомпрометований стан».

Уряди багатьох країн, а також авторитетні профільні установи надають як найвищий пріоритет щепленню онкопацієнтів і розробляють настанови. Як, приклад – рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 для онкологічних хворих NCCN Зважаючи на всі ці чинники ми просимо переглянути плани вакцинації та наполягаємо на тому, що онкологічні пацієнти, які перебувають в активній фазі лікування, одразу після лікування, та ті, які будуть починати лікування раку в поточному році повинні мати найвищий пріоритет у вакцинуванні при наявності вакцини. А також підвищити рівень пріоритезації щеплення лікарів і медичних працівників, що працюють в онкологічних закладах.

Зі свого боку ми готові комунікувати з онкопацієнтами та лікарями в наших спільнотах про необхідність щеплень, і вже це робимо. Зараз дуже багато питань про те, коли буде доступна вакцина, як і де зможуть вакцинуватися, та багато інших. Пацієнтській спільноті потрібно мати інформацію з першоджерел і впевненість, що онкопацієнти, як група надвисокого ризику, є в пріоритеті», – йдеться у зверненні.

Копія листа у фотофайлах:

Звернення підписали представники близько 20 громадських організацій, благодійних фондів, які опікуються онкохворими пацієнтами і входять до коаліції.