Куріння і онкологія: що варто знати (до Всесвітнього дня без тютюну)

31.05.2021
palinnya.png

Кожен восьмий випадок онкологічного захворювання, а також кожна п’ята смерть онкохворої людини спричинені палінням.

Ба більше, тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних сполук, з яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.

Загалом паління зумовлює появу щонайменше 15 видів раку.

У цигарках є канцерогени, що водночас належать до хімічних сполук: поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАУ), N-нітрозаміни, ароматичні аміни, альдегіди, леткі органічні вуглеводні та метали. Саме з їхнім впливом і пов’язують виникнення й розвиток онкологічних захворювань.

Хімічні сполуки, що містяться в сигаретному димі, послаблюють імунну систему та унеможливлюють повноцінну боротьбу з раковими клітинами. Також ці ж речовини можуть пошкодити або змінити ДНК клітини. У результаті порушується їхній розвиток та функціонування.

Не лише курці перебувають в зоні ризику. Мимовільне вдихання вторинного тютюнового диму, що людина видихає під час паління, теж має згубний вплив.

Також варто відмовитися від «легких» цигарок, адже вони насправді можуть містити більше смоли порівняно зі звичайними тютюновими виробами. До того ж у цьому випадку курці інтенсивніше та глибше вдихають дим, а отже й — більшу кількість канцерогенних речовин.

Тож паління, зокрема й пасивне, спричиняє онкологічні захворювання (через вплив канцерогенів на ДНК клітини та послаблення імунної системи).

Серед видів раку, що можуть виникнути через паління, такі:

🔸 рак легень;

🔸 рак ротової порожнини, гортані, носоглотки;

🔸 рак стравоходу;

🔸 рак сечового міхура, нирок та сечоводу;

🔸 рак шлунка, підшлункової залози і печінки;

🔸 рак шийки матки та яєчника;

🔸 рак кишечника (колоректальний рак);

🔸 гострий мієлоїдний лейкоз.

Також уживання тютюну може призвести до захворювань дихальних шляхів, серцево-судинної системи, остеопорозу, катаракти або й сліпоти, пародонтозу, безпліддя та імпотенції.

Уже за 12 годин після останньої викуреної цигарки організм починає відновлюватися, а ризик захворіти на рак зменшується.

Відмовитися від паління ніколи не пізно!