Зміни до організації освітнього процесу у сфері охорони здоров’я

07.07.2020

Результати брифінгу заступниці міністра охорони здоров’я України Ірини Микичак за 7 липня:

▪️ ВРУ був підписаний Закон, розроблений спільно МОЗ і профільним комітетом Верховної Ради щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організацій освітнього процесу у сфері охорони здоров’я. Суть змін полягає в створенні умов та юридичного механізму участі науково-педагогічних працівників як учасників лікувального процесу. На реалізацію закону буде видано низку підзаконних актів, зокрема, Постанову Кабінету Міністрів, наказів МОЗ, де буде регламентовано механізм взаємодії й участі науково-педагогічних працівників у лікуванні хворих.

▪️ Щодо змін до Закону України про вищу освіту: за лікарем-інтерном закріплюється право ведення лікарської діяльності під керівництвом лікаря. Крім того, лікар-інтерн має право проходити інтернатуру не тільки на базі комунальних підприємств, а й на базі недержавних, приватних закладів охорони здоров’я. Від прийняття цього закону науково-педагогічні працівники, за погодженням з адміністрацією лікарні та згідно з Постановою МОЗ, будуть внесені в електронний реєстр, і також будуть включені в програму медичних гарантій, яка фінансується через НСЗУ.

▪️ В структурі МОЗ створено новий департамент якості медичної допомоги. Цей департамент та його структурні підрозділи будуть займатися процесом управління якістю медичної допомоги. Також відновлюється робота центральної клініко-експертної комісії.

▪️ Новоствореним у МОЗ є підрозділ, який буде займатися медсестринством, — це експертна група з питань медсестринства в Україні, адже медсестринство — це надзвичайно важлива частина медичної допомоги та кадрової системи медичної сфери.

▪️ Особливий акцент у медичній реформі МОЗ робить на реформі медичної освіти. В цьому контексті МОЗ спільно з ректорами ВНЗ, вченими радами та громадськістю працює над новими підходами до організації навчання, навчальними програмами.

▪️ МОЗ працює над новим порядком проходження інтернатури, що охоплює рейтинг, справедливий конкурс і нову базу інтернатури. До цієї системи також буде включена оплата керівника інтернатури, аби лікар-інтерн мав досвідченого наставника, а наставник, своєю чергою, був додатково мотивований.

▪️ Принциповою зміною в Законі є те, що від моменту захворювання пацієнт зможе отримувати реабілітаційну допомогу. Для забезпечення якісної кваліфікованої реабілітаційної допомоги планується ввести спеціальне ліцензування на право надавати таку реабілітаційну послугу.