Запитуєте-відповідаємо ❓»Чи варто часто засмагати? Наскільки це є шкідливим для моєї шкіри?» ❓

01.07.2020

Запитуєте-відповідаємо

«Чи варто часто засмагати? Наскільки це є шкідливим для моєї шкіри?» 

Як впливаює на вас засмага?🛑
Якщо засмагати на свіжому повітрі або в солярії, то це може призвести до небезпечних наслідків. Хоча часто засмага асоціюється з хорошим здоров’ям, занадто засмагла шкіра – це протилежність здоровій, це свідчить про пошкодження ДНК вашої шкіри. Засмага пошкоджує клітини шкіри та прискорює видимі ознаки старіння. А найгіршим є те, що засмага може призвести до раку шкіри.

📍Факт: не існує безпечної чи здорової засмаги. Засмага завжди збільшує ризик базально-клітинного раку, плоско-клітинного раку та меланоми. Ваш найкращий захист-взагалі уникати засмаги.

Що викликає засмагу? Засмагу викликає вплив ультрафіолетового випромінювання від сонця або солярію, що спричиняє генетичне пошкодження клітин на вашому найтоншому шарі шкіри. Шкіра намагається запобігти подальшому травмуванню, виробляючи меланін (пігмент, який надає нашій шкірі колір), що призводить до потемніння. Шкода від засмаги є кумулятивною, починаючи з найпершої засмаги, тобто поступово накопичується.

🛑Про що йде мова? У всьому світі існує більше випадків раку шкіри через сеанси в солярії, ніж випадків раку легенів через паління.

Твій зовнішній вигляд. Засмага змінює шкіру і сприяє старінню шкіри. Це видимий сигнал пошкодження, який прискорює появу зморшок, темних плям і обвітрюваної шкіри. Якщо у Вас розвивається рак шкіри, ви ризикуєте подальшими, іноді непривабливими змінами вашої зовнішності.

Пошкодження шкіри починається з Вашої першої засмаги. Кожен раз, коли ви засмагаєте, пошкодження накопичуються, створюючи більше генетичних мутацій та більший ризик для здоров’я шкіри.

📍Солярій теж небезпечний! Солярії не пропонують безпечної альтернативи сонячному світлу, вони теж підвищують ризик раку шкіри.

🛑У дослідженні, в якому спостерігалися 63 жінки у віці до 30 років з діагнозом меланома, виявилося, що 97 відсотків з них користувалися солярієм. Засмага пошкоджує всі типи шкіри, вона спричиняє травми ДНК, які можуть призвести до передчасного старіння та раку шкіри.

Ви можете легко зменшити ймовірність розвитку раку шкіри, просто перебуваючи на сонці безпечно.

Інші поширені запитання про засмагу
— Чи перебування в солярії таке ж шкідливе, як і перебування на відкритому сонці?
— ТАК. Такий вид засмаги небезпечний як в солярії, так і на відкритому повітрі. Насправді УФ-промені, які використовуються в соляріях, можуть збільшити ризик розвитку меланоми.

— Чи правильний спосіб отримувати вітамін D засмагаючи? — НІ. Правда полягає в тому, що вплив ультрафіолетовим випромінюванням призводить до вироблення вітаміну D. Засмагу в основному викликають UVA-промені. Це означає, що засмага не дає майже ніякої користі від вітаміну D, збільшуючи ризик раку шкіри. Дотримуйтесь щоденної потреби у вітаміні D безпечним способом – з їжею або добавками.

— Чи повинен я отримати «базовий загар» у приміщенні перед тропічним відпусткою, щоб запобігти опіку?
— НІ! Засмага не захищає від сонячних опіків, вона просто додає вам більш шкідливих УФ-променів. Найкращий спосіб запобігти сонячним опікам – це шукати тінь, носити захисний одяг, шапку з широкою облямівкою та сонцезахисні окуляри, що блокують УФ, та наносити сонцезахисний крем щодня. Також вживати богато води, коли знаходитесь на сонці.

Якщо говорити детальніше про рак шкіри, то ми повинні обовязково зазначити:

🛑Рак шкіри – це одне з найбільш частих онкологічних захворювань. Кількість зареєстрованих випадків зростає щороку на 5%. Попри те, що всі новоутворення на шкірі легко побачити, звернення до лікаря з захворюванням в запущеній стадії – часте явище. Як вчасно розпізнати початок раку шкіри та не упустити свій шанс на одужання? Будемо розбиратися.

Види та стадії раку шкіри
Під термін «рак шкіри» потрапляють кілька онкологічних захворювань. Кожна з цих хвороб має власні симптоми, у них різне походження й прогноз.

Розрізняють такі злоякісні пухлини шкіри:
Базальноклітинний рак (базаліома).
Зустрічається частіше за інші види раку шкіри. Новоутворення утворюється з клітин епідермісу та має вигляд невеликого вузлика з проступаючою мережею кровоносних судин. Розвиваючись, пухлина починає кровоточити, вірогідна поява виразки. Найчастіше, локалізується на обличчі. Відрізняється повільним розвитком. Метастази відсутні. При правильному та своєчасному лікуванні досягається повне одужання.
Плоскоклітинний рак шкіри (грибоподібний).
Пухлина нагадує бородавку, кріпиться на тонкій ніжці. Іноді на поверхні утворюються лусочки. Легкий дотик може призвести до пошкодження пухлини. Може досягати розміру в кілька сантиметрів. У переважній кількості випадків розташовується на нижній губі. Також, може розміщуватися в роті. Проникає в глибокі шари шкіри, може давати метастази.
Меланома.
Найагресивніший вид раку шкіри.Розвивається з пігментованих клітин на місці родимок або веснянок. Родимка припухає, збільшується в розмірах, змінює форму й колір. Швидко зростає та може давати метастази навіть на ранніх стадіях.
Методи лікування раку шкіри залежать від виду та стадії захворювання.

Класифікація стадій онкології шкіри:
Нульова. Це початкова стадія раку шкіри.Пухлина торкнулася тільки поверхневий шар шкіри. Прогноз сприятливий.
1 стадія. При плоскоклітинному раку розміри пухлини не перевищують 2 см. Меланома має товщину не більше 2 мм. Найближчі лімфатичні вузли не порушені. Метастази не фіксуються.
2 стадія. Плоскоклітинний рак шкіри характеризується пухлиною діаметром більше 2 см та проникненням в більш глибокі шкірні шари. Меланома має товщину не більше 4 мм. Метастази не виявляються.
3 стадія. У цій стадії пухлина росте дуже швидко, залучаючи до процесу лімфатичні вузли. У віддалених органах на цій стадії метастазів немає.
4 стадія. Метастази з’являються й у віддалених органах. Повне лікування малоймовірне.
Причини появи раку шкіри
Рак шкіри може бути викликаний як впливом зовнішнього середовища, так і спадковими факторами. У людей, які мають родичів, які перехворіли на рак шкіри, захворювання зустрічається частіше. Також, причини раку шкіри можуть полягати в порушеннях імунної системи або в прийомі препаратів, які пригнічують імунітет. Крім цього, є й інші джерела ризику розвитку небезпечного захворювання.

🛑Фактори ризику онкології шкірних покривів:
Люди зі шкірними дисплазіями, родимими плямами, з хронічними виразками або рубцями від опіків та ран повинні періодично відвідувати лікаря-дерматолога для огляду.
Сонячне випромінювання – важливий фактор в появі новоутворень на шкірі. Непомірність в прийомі сонячних ванн, особливо загар до опіків, провокує небажані зміни на шкірі. Особливому ризику піддаються відвідувачі соляріїв. У зоні ризику володарі світлого фенотипу, тобто блондини або руді з блакитними очима, які легко згорають на сонці.
Деякі хімічні речовини – вуглець нафти або кам’яного вугілля, сполуки миш’яку і т.п. – теж мають канцерогенні властивості, які можуть спровокувати розвиток раку. Працівники виробництв, на яких є контакт з цими речовинами, входять до групи ризику.
Особи, які зазнали впливу радіації, в тому числі під час сеансів променевої терапії, також можуть захворіти на рак шкіри.

🛑Ознаки раку шкіри
Ознаки раку шкіри різні для меланоми та немеланомних видів. Меланома, перш за все, загрожує тим особам, у яких багато родимок або веснянок, особливо якщо вони з’явилися недавно. Якщо вони починають змінюватися, то на це слід звернути увагу.

🛑Симптомами раку шкіри при меланомі можуть стати такі зміни:
асиметрія родимки;
зміна кольору родимки;
нерівні межі — неправильні, розмиті;
будь-які зміни — форми, розміру, кольору;
збільшення родимки, коли розмір її більше 0,6 см;
кровоточивість без причин.

🛑Симптоми раку шкіри немеланомного типу:
почервоніла або подразнена шкіра в області грудей та спини;
невеликі білі цятки на шкірі з плямами крові;
відкриті виразки, що кровоточать, чи покриті корочками;
червоні нарости з невеликою щілиною посередині;
білі смуги схожі на шрами, що з’являються без видимих причин;
вкриті лусочками бородавки, які не піддавалися розчісуванню;
червоні ділянки, на яких відчувається печіння;
родимка на гіперемованій шкірі.
Виявити ці симптоми нескладно. Важливо уважно стежити за станом своєї шкіри, оглядати тіло. При появі хоча б однієї ознаки, звертайтеся до лікаря!

🛑Також, слід звертати увагу на симптоми, характерні для всіх онкологічних захворювань. Серед них погіршення апетиту, безпричинне різке схуднення, збільшення лімфатичних вузлів, підвищена пітливість (особливо в нічний час доби), швидка втомлюваність, загальна слабкість, незначне, але стійке підвищення температури тіла.🛑

📍Особливості захворювання у дітей
Онкологія шкіри у дітей – вкрай рідкісне явище, але все ж має місце бути (в більшості випадків, рак шкіри у дітей – це меланома). Особливу увагу слід приділяти дітям, у яких є великі вроджені родимі плями. Регулярний огляд дитини дозволить помітити зміни родимок на етапі, коли лікування буде максимально ефективним.

📍Особливості перебігу хвороби при вагітності
Статистика діагностики раку шкіри при вагітності невтішна. Це – близько 15% пацієнток (найчастіше, під час вагітності та протягом півроку після пологів діагностується меланома шкіри). Вагітність не є провокуючим фактором або фактором негативного прогнозу при раку шкіри. Але, гірші результати лікування (а отже й виживання) при онкології шкірних покривів безпосередньо пов’язані з більш пізніми термінами початку терапії. Оскільки, вагітні, найчастіше, відкладають початок лікування на післяпологовий період.

Методи діагностики раку шкіри

Діагностика раку шкіри починається з візуального огляду пацієнта. При виявленні підозрілих новоутворень лікар призначить інші методи діагностики.

Дерматоскопія виконується спеціальним приладом, який дозволяє розглянути пухлину з максимальним збільшенням в поляризованому світлі.

За допомогою мікроскопа досліджують матеріал, отриманий різними способами:

мазок-відбиток, коли скло прикладають до виразки;
зішкріб, на який збирають матеріал з дна виразки;
біопсія (найбільш точні результати) – забір матеріалу для гістологічного аналізу здійснюється з використанням шприца, скальпеля або пінцета, яким відбирають клітинний матеріал пухлини.
Якщо пухлина має маленькі розміри, то використовують ексцизійний варіант біопсії. Пухлину січуть повністю до неушкоджених тканин. При великих розмірах пухлини використовують інцизійний вид біопсії. При цьому пухлину січуть клиноподібно, захоплюються й здорові тканини. Доцільність та безпека проведення біопсії визначається лікарем в залежності від загальної картини перебігу захворювання та ін. факторів.

Для уточнення діагнозу, а також для оцінки поширення процесу на інші органи проводяться (на розсуд діагноста):

цифрова дерматоскопія;
ультразвуковий скринінг;
рентгенографія;
термографія;
магнітно-резонансна або комп’ютерна томографія.

Лікування раку шкіри
Багато пацієнтів сприймають онкологію в діагнозі як вирок. Але, слід пам’ятати, що рак шкіри лікується. Головне, щоб лікування раку шкіри було розпочато вчасно й проводилося правильно. У такому випадку при відсутності метастазів одужання настає в 80-100%.

📌📌📌Якщо маєте підозри, чи щось вас турбує з вище перерахованих чинників, то ми чекаємо на вас з направленням від сімейного чи лікуючого лікаря.
Маємо належного рівня фахівців та хороше обладнання для якісного обстеження.