Запитували — відповідаємо: Що таке МЕЛАНОМА?

12.03.2020

Запитували — відповідаємо:

Що таке МЕЛАНОМА?

Меланома – це злоякісне новоутворення шкіри. Це найбільш небезпечне захворювання серед усіх ракових захворювань шкіри. Кількість пацієнтів із діагнозом «меланома» постійно зростає. В запущеній формі меланома може призводити до летальних випадків, але при ранній діагностиці ефективно піддається лікуванню.

Меланома представляє собою утворення на шкірі з неправильними обрисами, ділянками плямистого забарвлення, яке може свербіти або кровоточити.

Розповсюдженість меланоми є нижчою за немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, але саме меланома є основною причиною смерті від раку шкіри.

Майже 3 тисячам українців щороку встановлюють діагноз «меланома»: кожен 10-й із захворівших на меланому помирає протягом першого року. Тому дуже важливим є питання виявлення хвороби на ранніх стадіях, коли лікування має більше шансів бути успішним.

Фактори ризику, що збільшують ризик виникнення меланоми:

Доведено зв’язок між сонячним опроміненням та підвищенням ризику виникнення раку шкіри;
Злоякісна меланома частіше зустрічається у людей з блідим кольором обличчя, блакитними очима, русим або світлим волоссям. При цьому ризик утворення меланоми збільшується залежно від місця проживання: чим ближче до екватора, тим вища вірогідність її виникнення;
Велика кількість атипових родимок – найбільш значущий фактор ризику у людей зі світлим типом шкіри;
Користування солярієм також збільшує появу раку шкіри на 75%;
Згідно з дослідженнями, у людей, які у ранньому віці мали сонячні опіки шкіри, ризик виникнення меланоми після 35 років збільшується від 60% до 80%;
Появу меланоми спричиняють також генетичні та спадкові фактори;
Роль кумулятивної (накопичувальної) дії сонця у розвитку меланоми неоднозначна. Ризик виникнення меланоми вищий для тих людей, у яких в минулому діагностувався немеланомний рак шкіри або сонячний кератоз. В обох випадках це вказує на кумулятивну дію ультрафіолетового опромінення.
Найбільш ефективним методом раннього виявлення меланоми є самодіагностика. Для цього лікарі пропонують регулярно обстежувати шкіряні покриви за допомогою методу АКОРД, звертаючи увагу на певні зміни.

Як самостійно виявити меланому? На що потрібно звернути увагу?

А – асиметрія: зверніть увагу за форму родимки, якщо умовна вісь ділить її на нерівні несиметричні частини, це привід звернутися до лікаря.

К – край: якщо родимка має нечіткі розмиті границі, то це може бути ознакою меланоми. Також занепокоєння мають викликати будь-які зазубрини чи нерівності.

О – окрас: родимка повністю чи частково змінила забарвлення – вам до лікаря. Терміново.

Р – розмір: ви бачите, що родимка почала рости вшир або вгору, або у вас є родимка понад 6 мм в діаметрі. Так не повинно бути, зверніться до лікаря.

Д – динаміка: також будь-які зміни в структурі шкіряного покриву родимки мають бути для вас сигналом іти до лікаря. Це може бути сухість, поява кірочок, кровоточивість чи випадіння волосся тощо.

Як захиститись від меланоми?

Щоб зменшити ризик виникнення цього небезпечного захворювання, потрібно дотримуватись простих правил:

Під час знаходження на відкритому сонці завжди використовуйте сонцезахисний крем із УФ-фільтром не менше 15.
Намагайтеся не перебувати на сонці в проміжок часу з 10 до 16 години. Саме в цей час сонце найагресивніше впливає на шкіру.
Якщо ж вам все-таки потрібно вийти на вулицю, намагайтеся сховатися в затінок, або ж візьміть із собою парасольку.
Одягайте просторий легкий одяг, який прикриватиме оголені частини тіла. Не забутьте про капелюха або панаму (особливо чоловіки, які мають частковий волосяний покрив на голові чи взагалі не мають його, адже саме там часто виникають меланоми в чоловіків).

Регулярно оглядайте свою шкіру та шкіру ваших близьких.

У разі, якщо ви помітили найменші зміни або вас просто щось турбує, негайно зверніться до сімейного лікаря. Він має вас направити за потреби та певних підозр на констультацію уже до нас. Ми оглянемо, діагностуємо, за необхідності візьмемо біопсію, призначимо лікування. Маємо належне якісне обладнання та фахівців високого рівня.
У поліклініці онкодиспансеру у кабінеті №14 веде прийом онколог-дерматолог Ігор Петрович Мовчан. Пишіть нам у приватні повідомлення з питань онкодерматології, він радо проконсультує.
Про питання прийому у поліклініці запитуйте за телефоном у реєстратурі: +38 (0472) 37-29- 66

У пості використано матеріали ВООЗ та Melanoma International Foundation.