Як правильно харчуватися під час лікування

03.11.2020
FHXED.jpg

Хіміотерапія позначається на харчуванні хворих. Вони часто втрачають апетит та смакові відчуття. Серед побічних ефектів лікування можуть бути диспепсичні розлади (розлади шлунково-кишкового тракту).

Тому, якщо у дні інфузій хворий їсть мало, то обсяги їжі збільшують у перервах між процедурами, коли стан поліпшується.

Отож основні принципи побудови меню такі:

• Багато білка. Він важливий для відновлення тканин. Його кількість має бути на 40-50% більше, ніж зазвичай. Із кожним прийомом їжі потрібно споживати до 100 г м’яса, пару яєць або відварну квасолю, соєві боби.
• Кількість калорій теж підвищується, не менш ніж на 20%. Адже організму необхідна енергія для відновлення.
• Важливо щодня вживати чотири основні групи продуктів: білкову їжу, молочне, крупи/хліб, овочі та фрукти.
• Молочне рекомендується споживати двічі на день. Особливо те, що містить біфідобактерії. На один прийом досить 100 г сиру або чашки кефіру.
• Свіжі овочі та фрукти особливо корисні під час хіміотерапії завдяки вмісту антиоксидантів, флавоноїдів, вітамінів та мікроелементів. У дні, коли вводяться хіміопрепарати, можна їх їсти до 5 разів на день. Вживають не тільки салати та фрукти, але також соки.
• Серед круп найбільш корисні у цей період: гречка, толокно та геркулес. Щоб збільшити калорійність раціону, потрібно додавати у кашу масло.
• Якщо дієта побудована правильно, то хіміотерапія переноситься краще, з’являється більше сил. На додаток до харчування важливо приймати будь-які вітаміни, використовувати натуральні добавки, які підвищують апетит або запобігають дефіциту вітамінів та мікроелементів.