У Черкаському онкодиспансері успішно трансплантували нирку

09.11.2020
onko1-1200x900.jpg

31 жовтня 2020 року в нашому закладі відбулася непересічна подія – перша в Черкаській області родинна трансплантація нирки!

І нині ми з гордістю повідомляємо: усе пройшло успішно! Стан мами Тетяни Василівни, яка була донором, і сина Дмитра, який півтора року постійно перебував на гемодіалізі, стабільний! Вони почуваються добре!

Це стало можливим завдяки багатьом чинникам:

— із липня цього року, згідно з постановою уряду України, Черкаський онкодиспансер є учасником пілотного проєкту з трансплантації. Це дало можливість фінансувати операції з пересадки органів коштом держави. Звичайний сільський учитель фізики Дмитро Ткаченко та його родина отримали неймовірну можливість!

— високому та оперативному рівню організаційних та адміністративних підготовчих заходів від нашого керівника – Віктора Парамонова;

— належному матеріально-технічному забезпеченню диспансеру;

—  загальній високій підготовці фахівців нашого закладу;

— допомозі колег зі Львова та Києва, які поділитися досвідом із пересадки органів та ведення пацієнтів після операції, консультували до проведення операції та допомагали під час неї безпесередньо на місці;

— сприянню органів влади різних рівнів щодо втілення задумів та мрій наших лікарів у життя (окрема подяка – Ларисі Кошовій).

Щира подяка Черкаській обласній раді та Черкаській обласній державній адміністрації.

На першому етапі операції завідувач Центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску виконав забір нирки в донора сучасним малоінвазивним методом.

Під час трансплантації нирки важливим завданням лікарів було не пошкодити орган і зберегти максимальну довжину судин, аби їх вистачило для імплантації органу.

Життєдіяльність нирки лікарі підтримували за рахунок холодової ішемії. Орган поклали до льоду і промивали спеціальним консервантом, що захищає нирку від пошкодження на клітинному рівні.

Операція пройшла успішно, але найважчі, за словами фахівців, – перші три місяці. Зараз триває курс лікування препаратами, адже важливо, аби організм пацієнта не сприйняв орган як чужий.

Днями очільник області Сергій Сергійчук приїхав до Черкаського онкодиспансеру, аби ознайомитися з матеріально-технічним та кадровим потенціалом закладу, а також подякувати лікарям за унікальну операцію та побажати сім’ї Ткаченків найшвидшого одужання.

Центр уже поступово готується до наступної трансплантації. Попереду ще багато роботи – як медичної, так і організаційної, адже трансплантологія лише починає розвиватися на Черкащині та і в цілому в країні.

У нас уже створено лист очікування для посмертної трансплантації, та щодня він поповнюється пацієнтами, яких можна повернути до повноцінного життя тільки таким методом!

Дмитро Ткаченко мріє побувати на Кавказі, у горах. Тепер він її втілить! А ми всі з нетерепінням чекатимемо його світлин!