ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ 2023: ПРОГРЕС УКРАЇНИ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ

31.05.2023

Всесвітній день без тютюну, який відзначається щорічно 31 травня, є глобальною платформою для підвищення обізнаності про небезпеку вживання тютюну та сприяє зусиллям щодо припинення куріння. Міністерство охорони здоров’я України, Центр громадського здоров’я разом із Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) наголошують на важливості цього дня та інформують про останні події у контролі над тютюном. 

Сьогодні, 30 травня відбувся спільний брифінг організацій, під час якого учасники поділилися досягненням у протидії тютюнової епідемії. У січні 2022 року, до повномасштабного вторгнення росії, Україна запровадила комплексні законодавчі заходи для регулювання як традиційних, так і новітніх тютюнових та нікотинових виробів. Зобов’язання країни щодо контролю над тютюном залишаються непохитними попри війну.

На події були представлені результати національного опитування  щодо вживання тютюну серед дорослого населення (18 +), проведеного  у квітні 2023 року. Опитування було проведене ВООЗ у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Коротко про опитування 

Опитування виявило інформацію, що підкреслює важливість всеосяжного регулювання тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНи) та електронних сигарет наряду із традиційними тютюновими виробами. Заборона їх використання в приміщеннях та заборона ароматизаторів в сигаретах та рідинах для електронних сигарет постають важливими факторами боротьби з вживанням цих продуктів, що викликають залежність.

Крім того, воно підкреслило попит на послуги з припинення куріння та важливу роль працівників первинної медичної допомоги у цьому процесі. ВООЗ у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я України та Центром громадського здоров’я представили результати опитування та наголосили на важливості застосування науково обґрунтованих заходів.

Доктор Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ в Україні, високо оцінив активні зусилля України в боротьбі з тютюнокурінням до війни. Він підкреслив, що після повного впровадження нові правила і надалі сприятимуть зниженню рівня поширеності куріння та рятуватимуть життя. Доктор Хабіхт також застеріг від оманливих тверджень про те, що новітні тютюнові вироби допомагають кинути курити, і підкреслив необхідність їх суворого регулювання.

«Ми знаємо, що у період надзвичайних ситуацій тягар вживання тютюну може зростати. Тому для нас важливо знати теперішню ситуацію та розуміти які заходи необхідно вживати. Наприклад, ми бачимо із дослідження, що значна частина споживачів тютюнових та нікотинових виробів є залежними від продуктів з ароматичними добавками. Серед споживачів цих продуктів — значна частка жінок та молоді. Тож очевидним є те, що ароматичні добавки – це успішний маркетинг цих небезпечних для здоров’я виробів. З 11.07.2023 згідно з новим законодавством, сигарети та рідини для е-сигарет з ароматичними добавками будуть заборонені для продажу в Україні. Такий крок сприятиме подальшому зниженню поширеності вживання тютюну», — зазначила Тетяна Скапа, начальник відділу з питань профілактики неінфекційних захворювань та обігу наркотичних засобів, департаменту громадського здоров’я МОЗ України.

«Результати дослідження свідчать, зокрема, що готовність людей кинути курити є  помітно високою. Своєю чергою, медичний працівник має можливість допомогти людині з тютюновою залежністю. Центр громадського здоров’я допомагає підвищити обізнаність сімейних лікарів щодо мотиваційного консультування, а також працює над оновленням онлайн сервісу — stopsmoking.org.ua, для допомоги кинути курити. Іншою очевидною проблемою є прогалини у виконанні законодавства. Центр розробив та просуває сайт, де кожен охочий може подати скаргу щодо порушення їхнього права на бездимне середовище. Тільки системний підхід допоможе подальше скорочення вживання тютюну в Україні», — додає Ірина Сорока, завідувач відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Основні результати опитування

  • Поширеність куріння та вживання нових тютюнових виробів серед дорослого населення не показало істотних змін, з деякими ознаками зниження.
  •  Приблизно 27,4% респондентів (44,0% чоловіків і 13,7% жінок) на цей час вживають будь-які тютюнові та нікотинові вироби. Серед них щоденних споживачів – 23% (37,5% чоловіків та 11,1% жінок).
  • 22,2% є теперішніми курцями сигарет (37,8% і 9,3%), тоді як щоденні курці становили 19,5% (33,3% чоловіків і 8,1% жінок). Найбільш вживаним тютюновим виробом залишаються сигарети (83% споживачів усіх тютюнових виробів).
  • Поширеність вживання новітніх тютюнових та нікотинових виробів є порівняно низькою: електронні сигарети (3,3%), ТВЕН (3,0%) та кальян (2,6%).
  •  Серед основних причин використання ТВЕН користувачі назвали можливість їх використання у місцях, де традиційне куріння заборонено (54,3%).
  • Серед основних факторів споживання електронних сигарет споживачі назвали привабливі смакові добавки (50,0%) і соціальні норми (42,3%).
  • Зберігається пасивне куріння: 28,8% респондентів повідомили про вплив тютюнового диму вдома та 21,7% — у приміщенні на робочому місці. 
  • Дані щодо припинення куріння показали, що 63,1% курців планують кинути курити, а 16,4% висловились про необхідність професійної допомоги.

Тривають заходи щодо посилення контролю за виконанням антитютюнового законодавства, зокрема перевірки, щоб боротися з курінням у приміщеннях, особливо з курінням кальяну в кафе, барах і ресторанах.

Центр громадського здоров’я закликає громадян повідомляти про порушення права на бездимне середовище. Подати скаргу можна на сайті Центру