У Черкаському онкодиспансері проводять процедуру екстракорпорального фотоферезу

10.06.2021
aparat-1-1200x799.jpg

В Україні таку маніпуляцію до цього часу здійснювали лише для дітей в НДСЛ «Охматдит», тепер цю послугу можуть отримати і дорослі пацієнти в Черкасах.

Лікувальний сеанс складається з декількох етапів. Спочатку відбувається забір мононуклеарних клітин шляхом аферезу, переміщення в контейнер для опромінення з додаванням спеціального розчину й опромінення в Macogenic G2. Опісля – інфузія (повернення) оброблених клітин пацієнту. Фахівці запевняють, що завдяки цій процедурі в хворого зменшуються вияви захворювання.

У 2020 році Черкаський обласний онкологічний диспансер придбав апарат для проведення екстракорпорального фотоферезу.

Як розповідає завідувачка обласного лікувально-діагностичного гематологічного центру Черкаського онкодиспансеру Олена Лук’янець, світовими лідерами визнано, що у випадку невдачі першої лінії боротьби з реакцією «трансплантат проти господаря» треба долучатися до процедури – екстракорпорального фотохіміотерапії.

До цього часу процедура для дорослих не була доступна в нашій країні. Ми вирішили придбати цей апарат, щоб надавати допомогу пацієнтам, які її потребують, – сказала Лук’янець.

Лікування екстракорпоральним фотоферезом показане пацієнтам з РТПХ (реакції «трансплантат проти господаря»), а також у випадках трансплантології солідних органів.

Окрім цього фахівці рекомендують проводити процедуру людям, які мають аутоімунні захворювання: атопічний дерматит, пухирчатка вульгарна та листовидна, ревматоїдний артрит, розсіяний склероз, системний червоний вовчак, склероз, токсичний епідермальний некроліз, Хвороба Крона та Шкірна форма Т-клітинної лімфоми. 

До протипоказів належать: кровотеча та її високий ризик, наявність нерозкритого гнійного вогнища, алергічні реакції на компоненти, що використовують для проведення маніпуляції.  В Україні таку процедуру до цього часу проводили лише для дітей в НДСЛ «Охматдит». Черкаські медики стажувались у столичних фахівців щодо її проведення.