У Черкаському онкодиспансері провели другу успішну трансплантацію нирки

16.12.2020
2-nirka-1200x800.jpg

Фахівці Черкаського обласного онкодиспансеру вдруге провели успішну трансплантацію нирки. Операція відбулася п’ятого грудня. Орган пересадили від матері Надії доньці Вірі. Нині пацієнтки почуваються добре, а цієї п’ятниці Віра повернеться додому – на Кіровоградщину.

  Завідувач обласного центру пластичної, реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Роман Морару-Бурлеску зауважив, що нині в Черкаські області стало менше на двох пацієнтів, які потребували гемодіалізу. 

– Це маленька цифра для країни та області, але велика для нас і пацієнтів. Ми дочекалися стабільних показників пацієнтів, щоб оприлюднити цю інформацію. Операція складалася з трьох етапів і тривала близько п’яти годин. Зараз нирка добре функціонує, а показники Віри – стабільні. Після трансплантації життя Віри не зміниться, а тільки почнеться. Бо життя на гемодіалізі – це існування. Зараз готуємо до операції наступних пацієнтів, – розповів Морару-Бурлеску.

Він зазначив, що зараз в області на постійному гемодіалізі перебуває близько 350 осіб.

– Із цієї кількості близько 5% мають шанс на родинне донорство. Інші ж потребують посмертного донорства. Це дуже складна група пацієнтів, тому медичний персонал несе відповідальність. Тож нині у планах велика організаційна робота, адже треба об’єднати значну кількість лікарень, аби спільно досягти цієї мети – реалізація посмертної трансплантації, – додав онкоуролог.

 

  Віра розповіла, що дізналася про проведення трансплантації органів на Черкащині із телебачення.

–  Рішення скористатися таким шансом ми ухвалили миттєво і вже за декілька днів здавали перші аналізи в лікарні та проходили обстеження в Черкасах. У Кіровоградській області, на жаль, не проводять подібні операції.  Я щаслива, що трансплантація відбулася саме тут і провів її Роман Петрович Морару-Бурлеску.  Зараз почуваюся чудово, – сказала дівчина.

  Вона поділилася, що до цього чотири роки перебувала на гемодіалізі.

–  Це не життя, а існування. Бо ти живеш від діалізу до діалізу, це постійні дієти та контроль рідини, до того ж поїхати кудись взагалі нереально. Те, що відбулося, для мене – це диво. Зараз мене переповнюють емоції і хочеться розповісти про свою успішну операцію, аби люди дізналися, що це можливо зробити в Україні, у Черкасах, – зауважила Віра.

Директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов поінформував, що окрім двох трансплантацій нирок за цей рік в закладі провели 31 операцію з пересадки стовбурових клітин кісткового мозку.

– Ці результати є помірковано успішними, адже підтримка з боку держави та органів місцевого самоврядування у цьому питанні надважлива. Не можу сказати, що проведення операцій з трансплантації для нас стають буденними, а від того менш складними. Ні, однак ми  розвиватимемо цю галузь медицини й надалі, щоб наші пацієнти оперувалися в Черкасах, а не за кордоном, – наголосив Парамонов.

   За його словами, для операцій фахівці обирають людей, які пройшли певний шлях хвороби.

– За рік ми фактично рятуємо 35 життів, а до кінця року плануємо провести ще дві операції з пересадки стовбурових клітин кісткового мозку. Серед них переважає молодь. Усі мають однакове право на життя, утім йде відбір перспективних у плані одужання пацієнтів. Ті 37,5 млн грн, що нам виділив Уряд двома траншами саме на трансплантацію, витрачені не марно. Наші двері відкриті для пацієнтів з усієї України, – зазначив Віктор Парамонов.

  Завідувачка гематологічним центром Черкаського обласного онкологічного диспансеру Олена Лук’янець розповіла, що завдяки договору з МОЗ України операція з пересадки стовбурових клітин кісткового мозку є безкоштовною для пацієнтів.

– Також це дозволило нам придбати сучасне обладнання, аби не зупинятися на досягнутому, а робити кроки вперед. Цьогоріч наше відділення отримало надзвичайний досвід. До початку 2021 року ми зможемо виконати цю процедуру ще двом пацієнтам. Зараз на черзі 6 хворих, які перебувають на певних етапах підготовки. Запрошуємо всіх пацієнтів з України, які зараз потребують аутологічної трансплантації кісткового мозку звертатися за допомогою в наш центр. Сподіваємося, що наступного року ми зможемо надавати безкоштовну медичну послугу в цьому напрямі, – розповіла Лук’янець.

  Заступниця очільника області Лариса Кошова сказала, що до успішного старту трансплантації на Черкащині готувалися декілька років поспіль. Цьому передувала кропітка робота з підготовки обласної програми, навчання медичних фахівців, облаштування медзакладу необхідним обладнанням.

– Знайшлися ті однодумці, медичні фахівці, які готові працювати у цій галузі, надалі навчатися та розвиватися. Сподіваюся, наступним у переліку закладів Черкащини, де проводитимуть якісні та успішні операції з трансплантології, буде обласний кардіоцентр. Зараз тут готуються до проведення операцій з трансплантації серця. Це – амбітні цілі, але, певна, їх ми зможемо разом реалізувати, не зважаючи на те, що багато роботи нас очікує попереду, – підсумувала Кошова.

  Водночас в обласному онкодиспансері намагаються максимально надавати допомогу хворим з онкологією. Не зважаючи на пандемію, за 11,5 місяців у закладі пролікували 14 тисяч онкохворих. Подібну цифру зафіксували у 2019 році, в інших – менше.