Різновиди й діагностування пухлин голови та шиї

11.12.2020
rak-golovi-ta-shiї.png

Рак голови та шиї – пухлина, яка виникає з тканин лор-органів, ротової порожнини, ротоглотки, слинних залоз, губ та шкіри. До цієї групи не зараховують пухлини, що формуються в мозку, очах та щитоподібній залозі, хоча анатомічно ці новоутворення теж знаходяться в цій частині.

Із-поміж усіх ракових захворювань цей різновид онкопатологій фіксують у 5% випадків. Переважно хворіють чоловіки після 50 років. На це впливає паління – звичка, що здебільшого властива для представників сильної статі. Тютюнопаління відіграє роль у мутації клітин у 35% випадків.

Схильність формується і в тих, хто:

🔸надає перевагу гострим та солоним стравам, вживає дуже гарячу їжу та напої (у 30% випадків);

🔸часто перебуває під впливом прямих сонячних променів (2%);

🔸уживає алкоголь (4%);

🔸хронічні запальні захворювання та зараження вірусами герпесної групи також впливають на етіологію раку голови та шиї. Канцерогенез починається в 17% таких пацієнтів. Найбільшу небезпеку становить вірус Епштейна-Барр.

Різновиди

Найбільш поширеною класифікацією, є та, під час якої відбувається поділ пухлин за місцем локалізації. Зокрема, виокремлюють рак:

🔸Губ – виникає з епітелію верхньої або нижньої губи. У 90% випадків з’являється в чоловіків поважного віку, які довго палять. Рак частіше зачіпає нижню губу (98%) та є ороговіваювальним плоскоклітинним. Пухлини верхньої губи агресивніші та частіше бувають у жінок.

🔸Шкіри обличчя та шиї – найчастіше фіксують базальноклітинні утворення (80%), також виокремлюють плоскоклітинні варіанти (4%) та меланоми (4%). Основною причиною онкології є рани, які довго не загоюються, рубці, вірус папіломи людини, а також вплив ультрафіолетових променів.

🔸Ротової порожнини – онкогенез може зачіпати піднебіння, щелепи, ясна, щоки, язик або під’язикову ділянку. Пухлина є виразкою, яка покрита нальотом. Вона поступово поглиблюється у внутрішні тканини. Небезпека цього різновиду раку полягає у безболісності на перших стадіях.

🔸Глотки – пухлини з тканин травної трубки від носової порожнини до стравоходу. У цю групу зараховують носоглотку, ротоглотку та гортаноглотку. Можуть бути вражені мигдалики, стінки глотки, корінь язику та м’яке піднебіння. У 75% випадків пухлини утворюються через вживання спиртних напоїв. Тому чоловіки хворіють у десять разів частіше. У 80% онкохворих канцерогенез розвиваються з епітелію, але є також саркоми та лімфоми.

🔸Носа та носових пазух – мутують структури носу або гайморових пазух. У 88% випадків епітелій. Люди, які страждають від гаймориту та на хронічні риніти, хворіють частіше.

🔸Шийного відділу стравоходу – у верхній частині стравоходу пухлини фіксують лише у 10% випадків. Вони більш характерні для представників азіатської культури через велику кількість оцту та прянощів у харчуванні. Пухлина спричиняє потовщення стінок стравоходу та часто є неоперабельною.

🔸Слинних залоз – вражає великі (80%) або поодинокі (20%) залози. Ці пухлини є поодинокими випадками, але вони мають багато різновидів (мукоепідермоїдні, циліндроми, різні види аденокарцином).

🔸Здебільшого (90%) пухлини є карциномами, які утворюються з епітелію. Набагато рідше страждає сполучна, нервова тканина або меланоцити. Особливість хвороби полягає у тому, що утворення голови та шиї рідко дають віддалені метастази та мають переважно місцеве розповсюдження зі швидким ураженням лімфовузлів.

Симптоми

На перших стадіях пухлини можна помітити візуально у 70% випадків. Безболісність створює помилкове відчуття безпеки процесу. Біль з’являється пізніше, у процесі поширення онкоклітин.

🔸Хворого турбує невелике ущільнення або виразка, яка не заживає. Якщо онкоутворення знаходиться у ротовій порожнині або ротоглотці, то розвивається слинотеча, локалізація у носовій порожнині спричиняє слизові виділення.

Симптоми можуть нагадувати ознаки застуди:

🔸захриплість;

🔸 першіння в горлі;

🔸закладення носа або вух;

🔸до запальних проявів зараховують біль. Він з’являється під час ковтання, відкритті рота та віддає у різні ділянки голови. Особливо характерний нічний та ранковий біль.

🔸Великі пухлини добре помітні візуально. Вони деформують обличчя, промацуються через шкіру. Внутрішня локалізація провокує витрішкуватість або труднощі з ковтанням. Порушується мова. На останніх стадіях з’являється дуже неприємний запах через некроз.

Діагностика

Діагностування пухлин голови та шиї унікальне тим, що у цих частинах видозмінені клітини можна добре розглянути. Для цього використовують риноскоп, ендоскоп та прилади багаторазового збільшення, наприклад, дерматоскоп.

🔸Найкраще зрозуміти конфігурацію та глибину проникнення пухлини можна за допомогою тривимірних знімків, що формуються на КТ.

🔸Остаточний діагноз ставлять після біопсії. Вона дозволяє відрізнити доброякісні пухлини, а також визначити гістологічну природу утворення.