Трансплантація кісткового мозку в дії

18.05.2022
Працюємо попри все!
Вчора нашій дівчині Еліні, якій зробили першу в Україні трансплантацію кісткового мозку дорослим від неродинного донора, було доставлено донорський матеріал з Німеччини. Незважаючи на відсутність авіасполучення матеріал вдалося доставити вчасно з дотриманням необхідних вимог.
Еліна — перша доросла пацієнтка, якій в Україні виконана неродинна алогенна трансплантація гемопоетичних клітин. Це відбулось 18 серпня минулого року. Донором був громадянин Німеччини. Наступні 275 дні лікарі-гематологи Черкаського онкодиспансеру уважно спостерігали за пацієнткою, дівчина отримувала необхідну профілактичну терапію. Обстеження в квітні 2022 року виявило певні лабораторні ознаки, які згідно міжнародних стандартів потребували введення додатково клітин донора.
Головна проблема полягала в доступності донора під час війни.
Завдяки зусиллям очільника Благодійного фонду «Український реєстр донорів кісткового мозку» Романа Куця здійснена кооперація з міжнародним банком донорів в Німеччині. 16 травня 2022 року у донора в Німеччині повторно зібрали клітини крові, і наступного дня в 15:00 Роман Куць з представником фонду доставив потрібні донорські клітини в Черкаський онкодиспансер. А вже о 17:00 Еліні введено першу порцію необхідних ліків.
Ми бажаємо всім бути цілими і неушкодженими в ці важкі часи, але якщо громадяни України потребують медичної допомоги вони отримають її відповідно світових стандартів незважаючи на воєнний стан.