Сьогодні розпочався Всесвітній тиждень імунізації

24.04.2023
Сьогодні розпочався Всесвітній тиждень імунізації. Його мета нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку.
Щеплення допомагають запобігти найпоширенішим інфекційним захворюванням, зокрема дифтерії, правцю тощо. Тому важливо не відкладати вакцинацію і дотримуватися графіку щеплень. Дорослі та діти можуть отримати планові щеплення безоплатно.
🟩 Планові щеплення входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Їх можна отримати безоплатно за Програмою медичних гарантій в межах пакету “Первинна медична допомога”. За три місяці цього року 3,3 млн українців отримали планові щеплення, за даними Електронної системи охорони здоров’я.
➡ Мова про щеплення від 10 найпоширеніших та небезпечних хвороб:
– гепатит В;
– туберкульоз;
– кір, паротит, краснуха;
– дифтерія і правець;
– кашлюк;
– поліомієліт;
– гемофільна інфекція.
✅ Більшість з цих вакцин ми отримуємо в дитинстві. Деякі вакцини вводяться однією дозою, а іншим трьома-шістьма.
🔹Наприклад, вакцина проти туберкульозу і КПК (кір, паротит, краснуха) формують імунітет на все життя після 1-2 доз.
🔹 А вакцина проти кашлюку чи поліомієліту виробляє достатню кількість антитіл після 5-6 доз
🔹Тоді як проти дифтерії і правця потрібно вакцинуватися щодесять років після 16 років. Тож уперше дорослі повторно повинні вакцинуватися у 26.
З графіком планових щеплень можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/ZKDu5nU.
➡ Як отримати щеплення під час війни
✅ Для планової вакцинації важливо мати укладену декларацію з лікарем. Вакцинуватися можна у комунальних закладах первинної медичної допомоги, в приватних медзакладах і в лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ та мають можливість проводити вакцинацію.
✅ Внутрішньо переміщені особи, які переїхали в інші регіони країни, можуть розраховувати на первинну медичну допомогу включно із вакцинацією навіть без декларації.
➡ Щоб знайти медзаклад первинної медичної допомоги телефонуйте за номером 16-77 – контакт-центр Національної служби здоров’я України. Оператори підкажуть, де знайти найближчий первинної медичної допомоги.
Під час щеплення радимо уточнити чи лікар вніс дані про вакцинацію в Електронну систему охорони здоров’я. Адже це гарантія, що інформація про факт вакцинації збережеться і не загубиться, що може трапитися з паперовими довідками і медичними картками.