Що таке Вусопад?

13.11.2023
 
 
Щороку протягом листопада у світі проходить соціальна ініціатива під назвою Вусопад, або Movember (від англ. moustache (сленґ. австр. mo) — вуса; november — листопад). Рух заснували в 2003 році, коли кілька друзів зібралися за пивом у пабі неподалік від Мельбурна, Австралія.
 
📌Упродовж місяця чоловіки відрощують вуса з метою підвищити обізнаність людей щодо раку простати, раку яєчок, психічного здоров’я чоловіків та запобігання суїцидам.
 
📌Щоб підтримати ініціативу, необов’язково бути чоловіком. Вусопад закликає всіх людей незалежно від статі поширювати інформацію про рух та робити пожертви у Фонд.
 
🔹Гасло та ціль Вусопаду — “Змінити обличчя чоловічого здоров’я”.
 
✅ЯК ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ?
Історія Movember розпочалася у 2003 році під час розмови двох приятелів про тенденції чоловічої краси. Все більше нагадувало невинні жарти, однак Тревіс Гарон та Люк Слеттері вирішили продовжити власні роздуми не лише словами, а й діями. Чоловіки хотіли повернути моду на вуса і домовилися зібрати однодумців, аби відростити їх протягом місяця. Все відбувалося у листопаді, тому звідси й пішла назва ідеї. Частина «mo» у назві «movember» походить від англійського слова «moustache» – що в перекладі означає «вуса», а листопад, як відомо, – це November.
Автори проєкту зібрали навколо себе перших 30 добровольців, які відгукнулися на їхнє прохання. І це були невипадкові люди, тому що надихнувшись матір’ю друга, яка збирала кошти на боротьбу проти раку молочної залози, Тревіс і Люк вирішили провести кампанію про здоров’я чоловіків і рак простати. Вони розробили правила Movember (які діють і сьогодні) і погодилися стягувати десять доларів за відрощування вус. Тревіс розробив перший логотип Movember і вони розіслали електронний лист під назвою «Чи достатньо ти мужній, щоб бути серед нас?». Так утворилася компанія Mo Bros (брати Мо).
Вже наступного року у «Вусопаду» з’явилася конкретна ціль – зібрати 50 тис. доларів для Австралійського фонду раку простати, що вони змогли успішно реалізувати. З 2004 року в Австралії та Новій Зеландії відбуваються щорічні заходи, метою яких, крім збору коштів, є привернення уваги до проблеми здоров’я чоловіків.
 
✅ЯК ПРИЄДНАТИСЯ ДО ВУСОПАДУ?
Для того, аби долучитися до корисної справи, достатньо виконати декілька простих кроків:
🔹Відростити вуса. Це найбільш очевидна дія, з якої варто починати свій Movember.
🔹Зареєструватися на офіційному ресурсі програми: movember.com та задонатити певну суму. Потім вам надійдуть інструкції про те, як краще використовувати силу власних вусів під час розмов про основні ідеї акції. 🔹Ваші вуса мають бути приводом для розмов про чоловіче фізичне, ментальне здоров’я та важливість його підтримки й регулярних обстежень.
🔹Поводьтеся, як справжній джентльмен. Звісно, це правило варто виконувати не лише протягом місяця, а й зробити його власним життєвим кредо.
🔹Жодної дискримінації. До руху можуть долучитися всі охочі.
Популярність такого заходу збільшується з кожним роком, а ком‘юніті сягає світового маштабу. «Вусатий рух» активно підтримують такі зірки як Девід Бекхем, Леонардо ді Капріо, Джастін Бібер та, навіть, Леді Ґаґа!!!
👨🏻‍⚕️То ж носи вуса в листопаді і ти!!!
Будь свідомим та врятуй своє оточення🙌
 
✅ А якщо ж вуса ви з різних причин не можете відростити, то зикликаємо всіх до флешмобу!
🔹Сфотографуйтесь з вусами та розмість своє фото у соціальних мережах! Цим вчинком ви привернете увагу своєї аудиторії до важливої теми — збереження чоловічого здоров’я!