Реабілітація пацієнтів з онкологічними заxворюваннями

13.02.2024
Перше, про що думає пацієнт, коли чує про онкологічний діагноз, це пошук ефективних методів діагностики та лікування онкологічної патології.
 
І майже ніхто не задумується, що успіх комплексного лікування онкологічних пацієнтів слід оцінювати не тільки по збільшенню тривалості життя, а й по підвищенню показників належної якості життя пацієнтів та їх здатності повернутись до повноцінного функціонування у суспільстві.
 
🟥 Саме надання реабілітаційних послуг є важливим напрямком адаптації та інтеграції пацієнтів із злоякісними новоутвореннями у суспільне життя.
 
Реабілітаційні послуги, адекватні стану пацієнта, важливо надавати протягом усього періоду захворювання від моменту встановлення діагнозу.
 
У 2024 році багато медичних закладів законтрактували з НСЗУ пакети медичних послуг з реабілітації.
 
Національний інститут раку у 2024 році надає реабілітаційну допомогу в стаціонарних та амбулаторних умовах за Програмою медичних гарантій. В медзакладі працюють три реабілітаційні зали.
 
З пацієнтами працюють мультидисциплінарні реабілітаційні команди фахівців:
🔹 лікарі фізичної реабілітаційної медицини;
🔹 фізичні терапевти, ерготерапевти;
🔹 практичні психологи;
🔹 терапевти мови та мовлення;
🔹 медичні сестри з реабілітації;
🔹 асистенти.
 
Амбулаторна реабілітація передбачає наступний перелік безоплатних послуг:
🔹 реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини та фахівцями з реабілітації – членами мультидисциплінарної реабілітаційної команди;
🔹 встановлення діагнозу та складання індивідуального реабілітаційного плану, програми реабілітаційної терапії;
🔹 визначення прогнозу за результатами реабілітаційного обстеження для планування подальшого реабілітаційного маршруту пацієнта;
🔹 моніторинг клінічного стану і коригування реабілітаційного плану за потреби;
🔹 реабілітаційна допомога;
🔹 підбір, налаштування та навчання користування допоміжними засобами реабілітації;
🔹 психологічна допомога;
🔹 консультації лікарів;
🔹 навчання пацієнтів, членів родини або доглядачів особливостям догляду;
🔹 оформлення довідок, формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та направлень на медико-соціально-експертну комісію та/або лікарсько-консультативну комісію тощо.
 
Повний перелік послуг за даним пакетом можна знайти на сайті НСЗУ (пункт 40).
Для більш детальної інформації та надання консультацій звертайтесь до фахівців Відділення фізичної та реабілітаційної медицини ДНП «НІР»
________
Ініціатива «Гарантовано!» реалізується Пацієнти України у партнерстві з Міністерство охорони здоров’я України і НСЗУ та за підтримки Проєкту USAID Ukraine “Підтримка реформи охорони здоров’я”.
Джерело інформації: офіційна сторінка ГО Афіна. Жінки проти раку