«Потрібно оплачувати роботу українських лікарів, а не виділяти мільярди на операції за кордоном», – Максим Степанов

30.03.2021
moz.jpg

Українці не повинні шукати трансплантаційної допомоги за кордоном, а держава – виділяти на ці операції мільярди гривень. МОЗ має стратегічну мету – забезпечення трансплантаційної незалежності протягом найближчих трьох років. І це буде зроблено, запевнив під час брифінгу міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

«Ми повинні оплачувати роботу своїх лікарів і розвивати наукоємні галузі нашої медицини. Українські пацієнти мають отримувати необхідну допомогу вдома, і ми в змозі їм це забезпечити», – сказав очільник МОЗ.

Максим Степанов зазначив: в Україні стартувала національна програма трансплантації. За рік, що минув, підготували всю необхідну законодавчу базу. Радикально зросло фінансування галузі – від трохи більше як 100 млн грн до 502 млн грн.

«Ми також започаткували умови для розвитку вітчизняного виробництва біоімплантів, що знизить фінансове навантаження на медичну систему. Хрящі, сухожилля, фрагменти кісток тощо виготовлятимуть в Україні, а не імпортуватимуть. Це вкрай важливо і в аспекті соціальної реабілітації наших військових та ветеранів АТО/ООС, людей, які отримали травми в аваріях та на виробництвах», – пояснив міністр.

Наразі до пілотного проєкту з трансплантації належать 38 закладів, які роблять відповідні операції. Від початку року в Україні запрацювала Єдина інформаційна система трансплантації органів і тканин, завдяки якій налагоджено взаємодію між усіма учасниками процесу.

«Наша мета – здорова українська нація. Це мій пріоритет. Тому ми ставимо конкретний і зрозумілий КПІ нашої роботи. Зниження смертності та збільшення тривалості життя. І, я переконаний, ми цього досягнемо, бо впевнено рухаємося до мети», – заявив Максим Степанов.