Парламентські слухання щодо створення Національної програми організації протиракової боротьби в Україні

12.02.2020

 

Керівник нашого закладу Віктор Володимирович Парамонов взяв участь у парламентських слуханнях щодо створення Національної програми організації протиракової боротьби в Україні.

Слухання відкрила Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. Вона поінформувала, що слухання підготував Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.
Головуюча відзначила, надзвичайну важливість і актуальність теми та навела статистичні дані захворюваності на рак у світі та в Україні та наголосила на важливості профілактики даного захворювання.
«Щорічно у світі онкозахворювання виявляють у понад 35 мільйонів осіб. Рак є дугою з основних причин смерті людини – щороку ця хвороба забирає до 10 мільйонів життів», — сказала Заступник Голови Верховної Ради.
Вона також зазначила, що онкологія — це суспільне явище, яке впливає на добробут цілих країн. «За підрахунками експертів, щорічний світовий економічний збиток від онкозахворювань перевищує один трильйон доларів США», — сказала народний депутат.
Водночас О.Кондратюк поінформувала про успіхи, досягнуті світовою медициною у лікуванні раку: «З кожним роком збільшується кількість людей, які долають цю хворобу».
Вона наголосила на важливості ранньої діагностики для успішного лікування захворювання та здорового способу життя — для профілактики.
«На жаль, в Україні ситуація набагато гірша: ми посідаємо друге місце в Європі за темпами поширення раку», — сказала народний депутат.
За її словами, на обліку перебувають понад один мільйон хворих на злоякісні новоутворення і з них майже 6 тисяч – діти. Щорічно понад 137 тисяч наших співгромадян дізнаються, що вони онкохворі. Щороку ця хвороба забирає близько 64 тисяч українців і понад 30% — це молоді люди працездатного віку.
Заступник Голови Верховної Ради зауважила, що така критична ситуація може загрожувати національній безпеці України.
Вона також поінформувала, що відповідно до Цілей сталого розвитку ООН, ставиться амбітне завдання до 2030 року суттєво зменшити рівень смертності від онкологічних хвороб. ВООЗ закликає уряди до комплексного підходу до заходів, пов’язаних з профілактикою, ранньою діагностикою та лікуванням раку.
«Відтак, Кабінету Міністрів України необхідно терміново розробити та затвердити Національну стратегію контрою онкологічних захворювань до 2030 року», — наголосила виступаюча, зауваживши, що попередня програма боротьби з такими захворюваннями була ухвалена Верховною Радою ще у 2009 році і була розрахована на період до 2016 року.
Вона також підкреслила необхідність розробки інформаційної політики з популяризації ранньої діагностики та формування обізнаності населення про онкозахворювання, більше розповідати про успішні випадки боротьби з цією недугою.
Олена Кондратюк висловила сподівання на напрацювання конструктивних пропозицій під час сьогоднішніх слухань з метою створення дієвої Національної стратегії боротьби з онкозахворюваннями.

У засіданні взяли участь: народні депутати України, представники Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Національної академії медичних наук України, міжнародних організацій, професійних медичних асоціацій, провідних науковців та практикуючих лікарів з усіх регіонів України, представники громадськості.
Слово для доповіді мала Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька. Міністр нагадала, що збереження життя і здоров’я українців, а також надання їм якісної медичної допомоги є серед цілей затвердженої Програми Уряду. Дані питання стосуються боротьби із онкологічними захворюваннями.
З цією метою проводиться робота над стратегією боротьби із онкозахворюваннями, яка включає профілактику, діагностику і лікування.

Вона назвала стратегічні цілі Уряду:
— зниження захворюваності;
— виявлення захворювання на ранніх стадіях;
— розробка критеріїв якості лікування;
— створення умов для якісного лікування дітей;
— поступ в організації реабілітації та паліативної допомоги;
— якісний збір данних;
— достатня кількість і якісна підготовка фахівців.

Доповідач поінформувала про заплановані заходи, які дозволять зменшити смертність і видатки хворих на лікування.
Міністр наголосила на ефективному використанні всіх можливостей: «Фінансування має відбуватися не тільки за рахунок державного бюджету». Вона виступає за залучення коштів страхових компаній і місцевих бюджетів.
Зоряна Скалецька підкреслила, що тільки разом ми зможемо організувати так, щоб кожен отримав належну допомогу і досягти покращення статистики і «мати здорову націю». (За матеріалами сайту ВРУ)