На базі Черкаського онкодиспансеру відбулася науково-практична конференція «Актуальні проблеми трансплантації органів і тканин»

27.11.2020
konf-gol-1200x800.jpg

Науково-практична конференція: «Актуальні проблеми трансплантації органів і тканин» відбулася нещодавно в Черкасах. Захід зініційований фахівцями Черкаського обласного онкологічного диспансеру. Під час зустрічі присутні порушили питання розвитку трансплантології не лише в Україні, а й на Черкащині, а також обговорили надання онкоурологічної допомоги в умовах адаптивного карантину.

На початку конференції із вітальним словом виступив директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов.

– Через стрімке поширення COVID-19 ми активно розробляли функціонування закладу, де близько 40 000 онкологічних хворих отримують медичні послуги. Нині онкодиспансер здійснює діяльність відповідно наказу МОЗ від 23 березня. У документі зазначено, що онкологічна допомога є невідкладною, тому відповідно до цього ми й працюємо, – зазначив Парамонов.

Він зауважив, що понад 10% медиків уже перехворіли на коронавірусну інфекцію.

– Незважаючи на це, жодні діагностичні та лікувальні напрями нашої діяльності не припинялися. Зокрема, ми здійснили 30 пересадок кісткового мозку, до кінця року маємо провести ще чотири подібних операцій. Також медики провели одну трансплантацію нирки, згодом планують зробити ще одну. Також на базі закладу є заготовлені стовбурові клітини і зараз триває потужна робота щодо підготовки хворих. Наша команда прагне, щоб відповідно до цьогорічних результатів ми продовжили роботу і в 2021-му. Адже це дуже важливо для Черкаської області, – сказав Віктор Парамонов.

Обласний позаштатний уролог УОЗ ОДА, завідувач урологічним відділенням Черкаської обласної лікарні Віталій Шило додав, що трансплантація нирки на рівні області – це високий та відповідальний рівень. 

– Хочу привітати колег із онкодиспансеру, які зробили першу операцію з трансплантації нирки. Загалом подібні операції планували втілювати в містах-мільйонниках і для більшості регіонів стало приємною несподіванкою, що пересадку нирки виконали на Черкащині. Вітаю наших медиків та бажаю успіхів, – сказав Шило.

За його словами нині лікувальні заклади можуть відносно самостійно функціонувати, адже лікарні уклали договори з НСЗУ.

– Зараз усе в руках керівників медзакладів та колективу. Нині ми надаємо лише ургентну допомогу, бо планові госпіталізації в лікарнях інтенсивної терапії першого та другого рівнів допомоги – заборонені. Хочу наголосити щодо  хворих з онкологічною патологією, адже протягом конференції доповідачі акцентуватимуть саме на цих питаннях. На Черкащині усі медичні установи функціонують згідно з локальними протоколами, лікувальними алгоритмами та чітко відпрацьованими маршрутами пацієнтів. Зараз не виникає проблем з логістикою пацієнтів, які мають онкоурологічну патологію, – проінформував Віталій Шило.

В.о. керівника Українського центру трансплант-координації, ексзаступник міністра охорони здоров’я України 2019-2020 років Дмитро Коваль зауважив, що не всі медпрацівники підтримують розвиток трансплантації в Україні.

–  Якщо  хоча б 30-40% колективу прагнуть здійснювати пересадку органів, то відповідні операції можуть реалізовуватися на базі лікувального закладу. Насамперед, необхідно, щоб регіони, які хочуть змін в цьому напрямі були зацікавлені. Зараз МОЗ зробило більше, ніж за попередні роки. Необхідно, аби сьогодні різні нормативно-правові акти, які розробляє Міністерство охорони здоров’я України були гармонізовані між собою та із Законом про трансплантацію. Адже лише в цьому випадку ми можемо називати це системою. Якщо лікувальний заклад відповідає відповідним критеріям, то він мусить стати центром трансплантації, – сказав Коваль.

Як він зазначив, нагальна мета – не одна чи декілька операцій, а система, за якою їх можна робити сотнями, система, кожен крок якої буде прозорим, зрозумілим і не спричинятиме сумніви в людей.

Завідувач обласного центру пластичної, реконструктивної та малоінвазивної онкоурології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Роман Морару-Бурлеску зазначив, що до трансплантації нирки, яка відбулася на Черкащині, долучилася велика кількість фахівців.

– Трансплантація органів – дуже складний та відповідальний процес. Хоча виживаність пацієнтів набагато краща, а рівень відторгнення органів менший. У цьому випадку надзвичайно велике значення має моральна відповідальність команди лікарів. Адже є велика ймовірність, що в результаті донора та реципієнта можна залишити з інвалідністю. Також може виникнути реакція відторгнення трансплантату – розповів Морару-Бурлеску. 

Він наголосив, що трансплантація – це не конкуренція між медичними установами.

– Усі лікувальні закладати повинні консолідуватися, бо нині в області понад 350 осіб перебувають на постійному гемодіалізі. І тут вистачить роботи не лише для одного центру, а на декілька закладів, які мають співпрацювати разом та ухвалювати відповідні рішення, – зазначив Роман Морару-Бурлеску.