МОЗ отримало право закуповувати коштом державного бюджету високовартісне обладнання, зокрема магнітно-резонансні томографи (МРТ) та лінійні прискорювачі

20.04.2023
МОЗ отримало право закуповувати коштом державного бюджету високовартісне обладнання, зокрема магнітно-резонансні томографи (МРТ) та лінійні прискорювачі.
❝ Вже зараз ми чітко розуміємо, що повномасштабна війна матиме негативні наслідки для здоровʼя людей і в перспективі. І вже зараз ми до цього готуємось. Питання скринінгу, профілактичних оглядів наразі, на жаль, не в пріоритеті в українців. До цього два роки тривала пандемія коронавірусної хвороби, яка теж обмежувала доступ до регулярних медичних обстежень. Як результат – потенційно очікуємо збільшення кількості хвороб із запущеними стадіями розвитку. Особливо це стосується онкології та хвороб серцево-судинної системи. Для нас важливо, аби лікарні були забезпечені всім необхідним та пацієнт гарантовано отримував якісну, доступну та безоплатну медичну допомогу ❞, – зазначає Віктор Ляшко.
ℹ У 2023 році на закупівлю дороговартісного обладнання за програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» передбачено 642 942 000 гривень, окрім того, цьогоріч передбачені видатки розвитку і за загальним фондом державного бюджету в розмірі 1 650 000 000 гривень.
Кошти першочергово будуть спрямовані на закупівлю високовартісного медичного обладнання для медзакладів, які надають медичну допомогу військовослужбовцям та онкопацієнтам.
Джерело інформації — офіційна сторінка Міністерство охорони здоров’я України