Ігор Мовчан – про родимки, меланому та лікування злоякісного новоутворення

04.02.2021
3.png

Злоякісні новоутворення шкіри щороку забирають життя 1500 українців. Із цієї кількості 2/3 пацієнтів помирають з діагнозом меланома – украй агресивною, однак не надто поширеною формою захворювання.

У 2018 році хворобу діагностували в 2835 українців. Ще в 15,5 тисяч виявили інші злоякісні новоутворення шкіри. Лікар хірург-онколог та онкодерматолог Черкаського обласного онкологічного диспансеру Ігор Мовчан розповів про методи видалення родимок, ознаки меланоми та лікування злоякісного новоутворення.

Ознаки родимки та найпоширеніші міфи

– Родимка (медичний термін – невус) – це пляма, папула або вузлик від тілесного до коричневого кольору, що складається зі скупчень меланоцитів (клітин, які відповідають за появу засмаги на шкірі). На тілі людини їх налічують у середньому від 10 до 40. Деяка кількість родимок з’являється при народженні (називаються вродженими), решта виникає протягом життя, – зазначив Мовчан.

За його словами, нині в суспільстві побутує думка, що після видалення родимки можна померти.

– Звичайно, це міф. Невус – це доброякісне утворення, тому після його видалення може залишитися лише рубець. До летального випадку може призвести несвоєчасне або неправильне (нерадикальне) видалення зовсім іншого, але візуально схожого для необізнаної людини, злоякісного утворення – меланоми, – пояснив лікар онкодерматолог.

Як розповів Ігор Мовчан, зараз реклама популяризує, нібито найкращий метод видалення родимки, – лазерну деструкцію, бо це безболісно та безкровно.

– Насправді не існує найкращого або найгіршого методу видалення, і кожен з них має право на існування. Коли пацієнт приходить до лікарні, аби позбутися певного утворення на шкірі, лікар має запропонувати найоптимальніший, на його думку, метод. Ми вважаємо, що лазерне видалення невусів чи кріодеструкцію (застосування рідкого азоту) не варто використовувати в цьому випадку, на відміну від хірургічного, радіохвильового та інших, які дозволяють виконати гістологічне дослідження (достовірніше, ніж візульний огляд та дерматоскопія), – зазначив Мовчан.

Він наголосив, що пацієнти повинні обов’язково поцікавитися в лікаря чи буде виконане гістологічне дослідження родимки, а також особисто забрати результат експертизи та виписку з карти із зазначеним номером.

Що таке меланома?

– Меланома – це злоякісна пухлина, яка виникає під час мутації в меланоцитах (скупчення клітин, що утворює родимку та містяться у верхньому шарі шкіри). Тому меланома не завжди розвивається з невуса. Відповідно до статистики, більшість злоякісних новоутворень виникають на раніше не зміненій шкірі. Тому людям, які під час засмаги клеять пластир на невус, аби убезпечитися – потрібно задуматися, – сказав лікар онкодерматолог Ігор Мовчан.

Фахівець пояснив, що ультрафіолетове опромінення визначили головним канцерогеном, що бере участь у генезі меланоми. Запобігання впливу УФ, а також регулярне використання сонцезахисного крему – допомогає зменшити  частоту первинних меланом.

– Пацієнт може самостійно визначити рівень небезпеки утворення за допомогою системи ABCDЕ. Але потрібно розуміти, що більшість доброякісних утворень можуть мати деякі ознаки (а інколи і всі п’ять) із переліку цих критеріїв, а  меланома – не містити й жодної, – зауважив Мовчан.

A — asymmetry, асиметрія родимки

B — border irregularity, нерівний край

C — color, гетерогенність кольору (більше двох кольорів в одному утворенні)

D — diameter, діаметр родимки більше 6 міліметрів

E — evolving, еволюціонує – зміна кольору, висоти або розміру за відносно короткий проміжок часу (помітна зміна за 6-12 місяців).

За його словами, інша концепція «гидке каченя» також допомагає виявити злоякісне новоутворення. Невуси, зазвичай, зовні схожі одне на одного, а меланома  часто не відповідає їхньому шаблону.

– Існує міф, що меланома невиліковна хвороба, але це зовсім не так. Виживаність (це відсоток людей у досліджуваній або лікувальній групі, які все ще живі протягом певного періоду часу після встановлення діагнозу) при меланомі та більшості злоякісних захворюваннях корелюється відповідно до стадії хвороби. Тому не важко зробити висновок, що лікування потрібно починати у випадку появи перших симптомів. Бережіть себе, будьте уважними до своєї шкіри та пам’ятайте: за будь-яких сумнівів звертайтеся до фахівця, – наголосив лікар хірург-онколог та онкодерматолог Черкаського обласного онкологічного диспансеру Ігор Мовчан.