Для пацієнтів та працівників Черкаського онкодиспансеру влаштували незвичайний концерт

10.09.2022

Саксофон і гітара сьогодні звучали на подвір’ї Черкаського онкодиспансеру. Тут відновили тихі концерти для пацієнтів та персоналу закладу. Сьогодні грали музиканти Олександр Цимбал (гітара) та Володимир Чекризов (саксофон). Усе задля підняття настрою та бойового духу, адже лише позитивне налаштування допоможе одужати й відновитися після хвороби.

Організаторка заходу та директорка благодійного фонду «Подаруй дитині світ» Світлана Федорова зазначає, що влітку цього року через повномасштабне вторгнення рф на територію України такі концерти не проводили. Але після того, як вона познайомилася з музикантами, вирішили організувати захід.

− Одного дня в центрі міста я почула гру цих чудових артистів, познайомилася з ними. Коли розговорилися, дізналася, що один із музикантів лікується у Черкаському онкодиспансері. Тож з’явилася ідея провести концерт у медзакладі, щоб підняти настрій пацієнтам, − розповідає пані Світлана.

Також вона говорить, що й надалі планують влаштовувати концерти, але будуть враховувати всі ризики та виклики воєнного часу.

До слова, тихі концерти проводять уже третій рік в дворі онкологічного диспансеру. Пацієнти задоволені, адже вони допомагають відволіктися від поганих думок, додають позитиву.

− Пам’ятаю одну пацієнтку, яка говорила, що чекає кожної п’ятниці, щоб почути нових виконавців, не дає хворобі перемогти її, − ділиться пані Світлана.



Володимир Чекризов свого часу закінчив Черкаське музичне училище. Вони з другом і колегою Олександром Цимбалом багато виступають у різних містах та на різних сценах, та для пацієнтів і персоналу онкодиспансеру грали вперше.

Насамперед, сюди прийшли з благодійною метою і щоб підняти пацієнтам настрій.

− Зараз життя дуже важке, багато новин поганих останнім часом, а хворим тут навпаки треба хороший настрій, щоб були сили боротися з хворобою. Тож вирішили таким чином підняти його, − говорить пан Володимир.

Надія Азаматова, психологиня Черкаського обласного онкодиспансеру підкреслює, що під час таких заходів пацієнти психологічно розвантажуються, перемикають свої думки та черпає енергію. Саме вона й дає сил боротися з хворобою.

− У психології є такий напрямок як музикотерапія, що дає можливість відволікати свої думки, набиратися сил для лікування, боротьби з хворобою. Тим паче, зараз досить стресовий період через війну, тому такі заходи досить корисні, − пояснює психологиня. − Із задоволенням слухають концерти і пацієнти, і колеги, дехто плаче, але не від горя, а від емоційного звільнення.

Хто не може вийти на вулицю, дивляться з вікон, слухають із палат. Навіть лікарі розповідали, що одного разу робили операцію під час цього концерту, такий досвід був досить приємним для них.  

Джерело: novadoba.com.ua
© novadoba.com.ua