Дитячому онкогематологічному центру 25 років!

11.06.2018
34159301_451924368565954_7145357023851315200_n.jpg

У травні цього року обласному дитячому центру дитячої онкології та гематології виповнилось 25 років. З нагоди цієї події в Черкаському онкологічному диспансері проведено ряд заходів, що привернули увагу як медичної спільноти, так і громадськості.

Довідково: обласне  дитяче онкогематологічне  відділення  було   відкрито  в  Черкасах  у  травні 1993 року  у  зв`язку  зі  збільшенням  кількості  дітей  із  захворюваннями  крові  та  онкозахворюваннями  після  аварії  на  Чорнобильській АЕС.  З   квітня  2002  року  дитяче  відділення  працює  на  базі   Черкаського  обласного   онкологічного   диспансеру.
Обласний центр дитячої онкології і гематології  розрахований  на  30  ліжок ( 20  ліжок  гематологічного  та  10  ліжок  онкологічного  профілю);  в  складі  центру 4  бокси  інтенсивної  терапії  для  проведення  хіміотерапії. Також тут створені умови  для  перебування  хворих  дітей — обладнано  ігрову  кімнату,  є  педагог-психолог, якій  допомагає  дітям  адаптуватись  до  важкого  лікування. З 01.09.2016 року в закладі з’явилась можливість шкільного навчання, завдяки педагогічному колективу Черкаської загальноосвітньої школи №7.

Так 1 червня  у День захисту дітей влаштували свято для пацієнтів дитячого онкогематологічного центру. Незабутні емоції подарували дітям виступи чотириногих вихованців у супроводі кращих кінологів Черкаського обласного клубу службового собаківництва. Дивитись


Також 06 червня 2018 р. відбулась обласна науково-практична конференція «Сучасні медичні та соціальні аспекти паліативної допомоги сім’ям, в яких проживає дитина з важкими захворюваннями».
За участі начальника Управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Лобаса Михайла Віталійовича та заступник начальника Кошової Лариси Миколаївни були урочисто вручені Почесні грамоти та Подяки працівникам обласного дитячого центру онкології та гематології, які пропрацювали 10 і більше років.
Завідувач обласного центру дитячої онкології та гематології Глухарєва Оксана Володимирівна у своїй доповіді поінформувала учасників конференції про історію створення та розвитку центру, його здобутки у нелегкій боротьбі за життя юних пацієнтів та актуальні проблеми сьогодення.
З цікавістю було заслухано доповідь на тему Особливості надання паліативної допомоги дитячому населенню, статистичні дані та стан проблеми хоспісної допомоги дітям в Черкаській області” — доповідач Босенко Максим Анатолійович, завідувач відділення паліативної та хоспісної допомоги.
Тему “Паліативна допомога дітям. Забезпечення прав дітей, які потребують паліативної допомоги” висвітлив Роханський Андрій Олегович, Голова правління ГО «Інститут правових досліджень і стратегій», лікар, кандидат медичних наук. Його доповідь лягла в основу обговорення за круглим столом, який відбувся відразу після конференції. З цією ж темою була пов’язана демонстрація короткометражного фільму «Безцінна мить життя дитини».
Завершила конференцію доповідь Федорової Світлани Євгенівни, директора Благодійного фонду «Подаруй дитині світ», яка поділилась досвідом співпраці благодійної організації та медичної установи на прикладі реалізації кількох цікавих та успішних проектів у Черкаському обласному онкологічному диспансері.

Цей насичений день завершився засіданням круглого столу на тему: «Паліативна допомога дітям. Забезпечення прав дітей, які потребують паліативної допомоги». Доповідач: Роханський Андрій Олегович, Голова правління ГО «Інститут правових досліджень і стратегій», лікар, кандидат медичних наук. Учасники: лікарі-педіатри дитячої обласної лікарні, обласний позаштатний педіатр УОЗ ЧОДА, завідувач відділення паліативної та хоспісної допомоги КЗ “ЧООД” ЧОР, завідувач обласним центром дитячої онкології та гематології КЗ «ЧООД» ЧОР, психолог КЗ «ЧООД» ЧОР, представники департаменту соціальної захисту населення.
За результатами обговорення була підписана резолюція.