Дитячий рак — не смертний вирок, а виліковна у сучасних умовах хвороба

15.02.2020

Щороку у світі 175 тисяч дітей отримують діагноз рак, з них близько 90 тисяч помирають від цього захворювання. Серед причин смертності дітей у віці до 15 років злоякісні пухлини займають після травм друге місце.
Щороку у наш центр дитячої онкології та гематології потрапляє понад п’ятсот діток. Вперше щороку в області виявляється близько 40 випадків онкологічних захворювань ,а в Україні близько 1000 нових випадків.
На жаль, і це є неприпустимим, кожній четвертій-п’ятій дитині діагностуємо третю-четверту стадію захворювання.
А в онкології рання діагностика — це найважливіший крок на шляху до одужання. Зокрема, 70-80% всіх онкозахворювань у дітей є виліковними, якщо діагностуються на ранній стадії.
Завідувачка обласного центру дитяч
ої онкології та гематології КЗ «Черкаський обласний онкологічний диспансер» ЧОР Оксана Володимирівна Глухарева звертає увагу батьків, вчителів, що для всіх злоякісних пухлин характерний так званий «пухлинний симптокомплекс», що характеризується наступними симптомами:

— у дитини постійна висока температура понад два тижні, без видимої причини;
— втрата ваги, блідість, слабкість, легко зявляються синці чи кровотеча;
— швидка втомлюваність;
— біль у кістках, суглобах, спині;
— неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовл
ення, затримка психофізичного розвитку;

— головний біль більше, ніж два тижні, з блюванням чи без нього, збільшення розмірів голови.
Колектив обласного Центру дитячої онкології та гематології – це колектив однодумців, які всі свої сили та вільний час витрачають на подальше удосконалення методик лікування онкогематологічних захворювань у дітей, щодня продовжується постійна робота по підвищенню особистої кваліфікацієї з єдиною метою: надати дітям, приреченим на смерть, можливість отримати шанс на продовження життя.
Будьте уважними один до одного!
15 лютого — день окнохворої дитини. Основна 
мета цього дня — покращити поінформованість суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб, акцентувати увагу на важливості раннього діагностування та вагомої участі кожного з нас у подоланні цієї соціальної проблеми.

Дитячий рак — не смертний вирок, а виліковна у сучасних умовах хвороба.