Чи знаєте ви, що 97% випадків раку шийки матки можна запобігти вакцинацією?

28.02.2024
Чи знаєте ви, що 97% випадків раку шийки матки можна запобігти вакцинацією? Ні, вакцини від раку ще не винайшли. Натомість у нас є вакцини проти вірусів, які можуть призвести до його розвитку, — вірусів папіломи людини (ВПЛ).
 
Це група вірусів, які передаються статевим шляхом і можуть спричиняти папіломи на шкірі, геніталіях чи слизовій горла, а також викликати рак.
 
🔎 Чим вони небезпечні?
 
Існує близько 200 серотипів вірусу папіломи людини. Переважна частина з них не завдають значної шкоди здоров’ю, проте є й такі, що призводять до раку.
 
Так, ВПЛ є причиною майже всіх випадків раку шийки матки. Крім того, зараження ними може призвести до раку вульви, пеніса, ануса і прямої кишки, горла, а також до виникнення анальних та генітальних кондилом (“бородавок”).
 
Впродовж життя ВПЛ інфікується щонайменше троє з чотирьох людей. Інфекція не означає неодмінний розвиток раку, адже у більшості випадків вірус зникає з організму, без проявів. Але не завжди. Є низка так званих високоонкогенних серотипів ВПЛ, інфікування якими збільшує ризик розвитку раку.
 
🔎 Як можна захиститися від них?
 
Заразитися ВПЛ можна під час сексу, зокрема й орального. На жаль, презервативи не дають 100% захисту від цього вірусу, адже він передається не через еякулят чи вагінальні рідини, а через контакт геніталій і промежини.
 
Від кількох онкогенних типів вірусу папіломи людини є вакцина. Вона ефективно запобігає хворобам, які викликають ВПЛ.
 
🔎 Кому і коли потрібно щепитися від хвороб, які пов’язані з ВПЛ?
 
Щепитися варто всім дівчатам з 9 років. За можливості, хлопчикам теж краще отримати цю вакцину, адже ВПЛ може стати причиною раку ануса, пенісу і гортані в чоловіків.
 
Найкраще пройти повний курс щеплень до початку статевого життя, але можна щепитися і пізніше.
 
🔎 Скільки доз вакцини потрібно?
 
Схема залежить від конкретної вакцини. Дівчаткам та хлопчикам 9-14 років вводять 2 чи 3 дози вакцини. Дітям від 15 років та дорослим потрібні 3 дози.
 
В Україні зареєстровані три вакцини від ВПЛ, і всі вони захищають від двох найбільш поширених високоонкогенних типів ВПЛ – 16 та 18. Деякі з них захищають ще й від інших типів вірусу.
 
🔎 Де можна вакцинуватися?
 
Вакцинація від хвороб, що зумовлені ВПЛ, не входить до національного календаря щеплень, гарантованих державою. Та деякі міста та громади періодично закупають вакцину для дівчат 9-14 років. Тому варто запитати в педіатра чи сімейного лікаря дитини, чи доступна ця вакцина у вашій місцевості. Часто про це повідомляють у вайбер-чатах лікарні та розміщують оголошення в реєстратурі.
 
Вакцинація хлопців, старших дівчат та дорослих завжди платна. Вакцину можна купити в аптеці та зробити щеплення у сімейного лікаря чи в приватній клініці.
 
ℹ️ У 2022 році ВООЗ оновила рекомендації (https://bit.ly/3uWyXOv), за якими дітям від 9 років та дорослим до 20 років може бути достатньо і однієї дози вакцини в рамках національної програми вакцинації.
Джерело інформації: офіційна сторінка Міністерство охорони здоров’я України