Березень — місяць обізнаності про колоректальний рак

04.03.2024

Березень — місяць обізнаності про колоректальний рак.
Розпочинаємо цикл матеріалів на цю тему.



🔹Колоректальний рак (КРР) — третє за поширеністю онкологічне захворювання у світі, на частку якого приходиться приблизно 10% усіх випадків раку, і є другою по значимості причиною смертності від раку у всьому світі.
• Захворювання переважно вражає людей похилого віку й більшість випадків стосується людей у віковій категорії 50 років і більше.
• Розвиткові КРР сприяє ряд факторів, пов’язаних із способом життя, зокрема високий рівень споживання переробленого м’яса й низьке споживання фруктів й овочів, малорухомий спосіб життя, ожиріння, паління й підвищене вживання алкоголю.
• КРР часто діагностується вже на пізніх стадіях, коли діапазон варіантів лікування є обмеженим.
• Захворюваність КРР і його наслідки можна суттєво знизити шляхом реалізації стратегій первинної профілактики, які зокрема передбачають здоровий спосіб життя, уникання факторів ризику й раннє виявлення патології за допомогою скринінгу.

🔹Загальна інформація

КРР – тип раку, який вражає ободову (товсту) або пряму кишку. Це один із найпоширеніших видів раку у всьому світі. Колоректальний рак може нанести серйозну шкоду здоров’ю людини й навіть призвести до смерті.
Ризик захворіти на КРР збільшується із віком. У переважній більшості випадків це захворювання вражає людей у віці 50 років й старше.
Начастішими симптомами КРР є діарея, закреп, кров у калі, біль в животі, безпричинна втрата ваги, втомлюваність й низький рівень гемоглобіну в крові.
Хоча у багатьох людей на ранніх етапах хвороби типові симптоми можуть і не спостерігатись, що значно утруднює ранню діагностику.
Зменшувати ризик розвитку КРР допомагають здоровий раціон харчування, підтримка фізичної активності, відмова від паління й обмеження споживання алкоголю. Важливе значення для раннього виявлення хвороби має регулярний скринінг.
Рак ободової кишки являється другою по значимості причиною смерті від раку у всьому світі. По оцінкам, у 2020 році у всьому світі було зареєстровано більш як 1.9 млн нових випадків КРР й більш ніж 930000 випадків смерті від нього. У показниках захворюваності й смертності спостерігались суттєві географічні розбіжності. Найвищі показники захворюваності були зареєстровані у Європі, Австралії та Новій Зеландії, тоді як найвищі показники смертності спостерігались у Східній Європі. До 2040 року тягар КРР зросте до 3.2 млн нових випадків на рік (збільшення на 63%) й до 1.6 млн випадків смерті щорічно (збільшення на 73%).
Показники захворюваності КРР знижуються у країнах із високим рівнем доходу переважно завдяки ефективним програмам скринінгу.
Прогноз при КРР різниться від стадії хвороби, на якій було поставлено діагноз. Показники виживаності на ранній стадії раку більш високі, ніж на пізній. Для покращення показників виживаності й зростання рівня життя важливими є своєчасна діагностика, адекватне лікування й регулярний подальший нагляд.

🔹Фактори ризику

До факторів ризику розвитку КРР відносяться:
• вік: ризик розвитку КРР зростає із віком і більшість випадків припадає на вікову категорію за 50 років;
• сімейний анамнез: більші ризики розвитку КРР мають люди, у яких в роду були випадки розвитку цієї хвороби або носії певних генетичних розладів, таких як синдром Лінча та сімейний аденоматозний поліпоз (САП);
• особливості власного анамнезу: вже перенесений особою випадок КРР або наявності поліпозу;
• фактори, пов’язані зі способом життя: раціон харчування, багатий на перероблене м’ясо й бідний на фрукти й овочі, малорухомий спосіб життя, ожиріння, паління зловживання алкоголем.

🔹Симптоми

На ранніх стадіях захворювання симптоми нерідко відсутні.
До найпоширеніших симптомів відносяться:
• зміна звичного характеру випорожнення кишківника-поява діареї, закрепа або стрічкоподібного калу;
• поява крові у калі (ректальна кровотеча) яскраво-червоного відтінку або темно-червоного відтінку й дьогтеподібної консистенції;
• спазми в області живота, больові відчуття й здуття живота, що не минають;
• безпричинна, швидка й спонтанна втрата ваги;
• відчуття постійної втоми й нездужання навіть після достатнього відпочинку;
• залізодефіцитна анемія, зумовлена хронічними кровотечами, які викликають втомлюваність, слабкість й блідість шкірних покривів.

🔹Профілактика

Попередити розвиток колоректального раку допомагають зміни образу життя й регулярний скринінг.
До змін образу життя, що сприяють попередженню КРР, відносять:
• перехід на здоровий раціон харчування, що включає фрукти й овочі;
• відмова від тютюнопаління;
• підтримка активного способу життя;
• зменшення споживання алкоголю;
• попередження впливу шкідливих факторів навколишнього середовища.

При виникненні підозри на КРР слід негайно звернутись за консультацією до лікаря (сімейного лікаря або спеціаліста онкологічного профілю).

Кращим способом виявлення захворювання на ранній стадії є регулярний скринінг для визначення колоректального раку (так звана вторинна профілактика).
Вірогідність успішного лікування вища на ранніх стадіях захворювання.
Дослідження калу представляють собою неінвазивні методики скринінгу, що дозволяють виявляти КПП або передракові поліпи по аналізу калу людини. Найпоширенішим типом такого тесту є аналіз калу на приховану кров. Цей метод дозволяє виявити у калі приховану кров, що може бути ознакою КРР або поліпів. Дана процедура може здійснюватись або в умовах медичного закладу із використанням потужностей лабораторного відділу або шляхом застосування експрес-тестів на приховану кров в домашніх умовах, які є у вільному доступі в аптеках. У разі позитивних результатів рекомендованим є наступний етап скринінгу- колоноскопія.


🔹Діагностика

До методів діагностики КРР відносять:
• фізикальне обстеження;
• діагностичні візуалізаційні методи (ультразвукове дослідження органів черевної порожнини, комп’ютерну та магнітно-резонансну томографію);
• огляд стану кишківника зсередини шляхом колоноскопії або сигмоїдоскопії;
• взяття зразка тканин (біопсія) для проведення патгістологічного дослідження й молекулярно-біологічного дослідження, що дозволяє виявити конкретні генетичні мутації або біомаркери.

🔹Лікування й надання допомоги

Вибір лікування при КРР залежить від типу раку, його перебігу й анамнезу хворого. Чим раніше був виявлений КРР, тим успішнішим може бути лікування захворювання й подальші наслідки.
До методів лікування відносять:
➢ хірургічне лікування;
➢ променева терапія (радіотерапія);
➢ хіміотерапія;
➢ таргетна терапія;
➢ імунотерапія.


🔹Етапи надання допомоги

Ранні стадії захворювання
Основним методом лікування КРР на ранній стадії захворювання (тобто пухлина знаходиться в межах тканин кишки або локальних лімфатичних вузлах й відсутнє метастатичне поширення у віддалені органи) є хірургічне видалення такої пухлини й локальних лімфовузлів.
Конкретна хірургічна процедура визначається локалізацією пухлини – вона може передбачати видалення ураженої частини кишківника (резекці) або всієї ободової або прямої кишки (колектомія/проктектомія).
В деяких випадках може знадобитись постанвка тимчасової або постійної колостоми або ілеостоми (виведення ободової або тонкої кишки на черевну стінку), з метою створення можливості розвантажити кишківник.
Неоад’ювантною терапією називається спецлікування, що здійснюється ДО хірургічного лікування (хіміотерапія або променева терапія). Вона призначається з метою створення більш оптимальних умов для виконання операції, зменшення пухлини й уражених локальних й віддалених лімфатичних вузлів, переведення неоперабельної пухлини в операбельну.
Ад’ювантна терапія, в свою чергу, здійснюється опісля хірургічного етапу лікування з метою зниження ризику рецидивування хвороби, й також може включати в себе як хіміотерапію так і променеву терапію в окремих випадках.

Пізні стадії захвоювання
Основним підходом до лікування метастатичного КРР є системна терапія, так як її метою є ліквідації злоякісних клітин у всьому організмі. Для цього застосовуються різноманітні хіміотерапевтичні препарати. У пацієнтів із специфічними генетичними мутаціями використовується таргетна терапія.

🔹Всі аспекти й методики спеціалізованого хірургічного лікування колоректального раку згідно світових стандартів широко впроваджені й відпрацьовані на базі Обласного центру онкохірургії (5 поверх ) КНП «Клінічного центру онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги ЧОР», м. Черкаси.

Адреса : Святителя-хірурга Луки 7, м. Черкаси
https://gematolog.ck.ua/contact-us/
Реєстратура(поліклініка): +38(0472)372966


Матеріал підготував: лікар-онкохірург Обласного центру онкохірургії
Мельник Ярослав Олександрович
Телефон: 0970117903. (Viber, Telegram)
0638232786
Maureaux13@gmail.com