19 квітня відзначають Всесвітній день печінки
19.04.2024
Цей орган виконує безліч важливих функцій: регулює рівень холестерину, допомагає засвоювати жири, регулює надходження необхідних вітамінів і мінералів, контролює рівень цукру в крові, бореться з інфекціями, фільтрує шкідливі речовини з крові.
Нашкодити печінці може інфікування вірусами гепатитів А, В і С, вживання алкоголю, безконтрольний прийом ліків (або самолікування) та ожиріння.
Наші поради допоможуть вам уникнути захворювань печінки.
Відмовтеся від алкоголю. Алкоголь виробляє токсичний фермент ацетальдегід, який може руйнувати клітини печінки та призвести до незворотного рубцювання.
Споживайте здорову їжу. Необхідну клітковину ви можете отримати зі свіжих фруктів, овочів, цільнозернового хліба, злаків. Також їжте м’ясо (але обмежте кількість червоного м’яса), молочні продукти й жири з рослинних олій та горіхів, рибу. І не забувайте пити достатньо води.
Підтримуйте здорову вагу. Будьте фізично активними. Включіть у свій графік щонайменше 30 хвилин фізичної активності щодня.
Щепіться від гепатитів А та В. Якщо ви народилися до 2001 року, ймовірно, у вас немає щеплення проти гепатиту В. Вакцинуватися проти вірусних гепатитів A та B можна в сімейного лікаря — достатньо придбати вакцину.
Використовуйте презервативи під час сексу. Вірусні гепатити B і C можуть передаватися через кров, сперму та інші біологічні рідини.
Проходьте регулярні медичні огляди. Звертайтеся до сімейного лікаря принаймні раз на рік, навіть якщо вас ніщо не турбує. Регулярно тестуйтеся на гепатити В і С.
Мийте руки, не діліться предметами індивідуальної гігієни.
Якщо ви робите манікюр, татуювання чи пірсинг, проконтролюйте, щоб майстри використовували стерильні інструменти та чисте обладнання.
Приймайте ліки лише за призначенням лікаря.
Пам’ятайте: печінка може відновлюватися, але це не безкінечний процес. Бережіть свою печінку — бережіть себе!
Джерело інформації: Центр громадського здоров’я України