16 жовтня — Всесвітній день анестезіолога (Всесвітній день анестезії)

16.10.2023
Саме в цей день у лікарні штату Массачусетс, де знаходиться Гарвардська школа медицини, відбулася знакова подія в історії медицини. Перше успішне застосування анестезії під час операції відбулося у Бостоні 16 жовтня 1846 р. Хірург та дантист Томас Мортон використав інгаляцію діетилового ефіру для створення загального наркозу при видаленні підщелепної пухлини. Цю дату згодом і було обрано для щорічного відзначення Всесвітнього дня анестезіолога або Всесвітнього дня анестезії.
 
Відзначення цього дня підкреслює важливу роль спеціалістів у цій сфері медицини для безпечних та ефективних реанімаційних заходів.
У понад 150 країнах функціонують 134 спілки, які об’єднані у Всесвітню федерацію та представляють інтереси анестезіологів.
 
Сьогодні професія затребувана – у 70 країнах на 100 тис. осіб припадає тільки 5 лікарів-анестезіологів. Загалом у світі не вистачає понад 136 тис. спеціалістів.
 
Всесвітній день анестезії – це не просто день пам’яті знакової події в історії медицини, це свято професії та її досягнень. Щороку Всесвітня федерація товариств анестезіологів (WFSA) підтримує анестезіологів по всьому світу у відзначенні цього дня, підкреслюючи важливість їхньої роботи та виклики, з якими вони стикаються.
 
Шановні лікарі-анестезіологи!
 
Щиро вітаємо вас з професійним святом!
 
За вашу працю, благородну і гуманну, від усієї душі дякуємо! Дякуємо за професіоналізм, чуйність і милосердя.
 
Будьте завжди здорові, щасливі! Всім нам — Перемоги!