15 жовтня — Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак грудної залози.

16.10.2023
15 жовтня — Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак грудної залози.
 
💟 Про рак грудей говорять у світі протягом усього «рожевого жовтня», однак сьогодні хочемо нагадати вам, що Програма медичних гарантій (ПМГ) покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів з раком молочної залози. НСЗУ Національна служба здоров’я України сплачує медичним закладам за надані медичні послуги. Для пацієнтів ці послуги є безоплатними.
 
💟 Профілактика та раннє виявлення
 
▪️Самообстеження грудей: кожна жінка повинна вчитися самообстеженню та виконувати його щомісячно.
▪️Однією з пріоритетних послуг Програми медичних гарантій є мамографія: рентгенологічне обстеження грудей, яке дозволяє виявити зміни в молочних залозах ще до виникнення симптомів.
Зазвичай, мамографію призначають жінкам після 40 років, лише у деяких випадках рекомендовано жінкам молодшого віку. Пацієнткам молодшого віку при необхідності лікар може призначити УЗД.
 
ℹ️ Зверніть увагу, що при збереженому менструальному циклі УЗД і мамографію краще виконувати на 7-12 день менструального циклу. Дотримання цього правила значно підвищує інформативність дослідження.
 
За направленням лікаря обстеження є безоплатним для пацієнток у закладах, які уклали договір з Національною службою охорони здоров’я (практично усі комунальні медзаклади країни).
 
💟 Лікування
Лікування раку грудної залози може включати в себе хірургічне втручання, хіміотерапію, радіотерапію, гормонотерапію, таргетну та імунотерапію. Підбір методу залежить від стадії хвороби та її особливостей.
Рак грудей не є вироком, і багато жінок успішно пройшли лікування та повернулися до нормального життя.
 
💟 Безоплатна допомога пацієнтці з раком молочної залози в межах Програми медичних гарантій включає:
▪️інструментальну та лабораторну діагностику, зокрема МРТ, КТ з контрастом, УЗД;
▪️хірургічні операції, а також післяопераційне відновлення;
▪️проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах;
▪️лікарські засоби з Національного переліку;
▪️медичний догляд, перебування та харчування у стаціонарі.
 
💟 Лікарські засоби
Важливо знати, що пацієнтки з раком грудей можуть отримати у медичному закладі препарати, які закуповує держава. Перелік ліків за посиланням 👉 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/216-2022-%D0%BF#Text.
 
💟 Перевірити наявність ліків в онкоцентрах:
Коли пацієнт з раком грудей досягає ремісії, його супровід також безоплатний за Програмою медичних гарантій.
💟 Корисні інструменти
📱Чат-бот «Лікуйся» зорієнтує в безкоштовних медичних послугах усіх, хто зіштовхнувся з діагнозом «Рак молочної залози» ▪️Telegram – https://t.me/likuysia_bot
☎️ Гаряча лінія інформаційної підтримки онкопацієнтів ПАЦІЄНТ МАЄ ПРАВО:
+38 066 911 33 33
+38 068 911 33 33
з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 18:00
✍️ Афіна. Жінки проти раку — група взаємодопомоги онкопацієнтів 👉 https://www.facebook.com/groups/Athena.WAC/, у якій можна дізнатися максимум інформації про лікування онкозахворювань, отримати підтримку та допомогу.
Ми поряд!
Афіна. Жінки проти раку.