14 жовтня 2023 року — Всесвітній День хоспісної і паліативної допомоги

13.10.2023
Завтра, у другу суботу жовтня, 14 жовтня 2023 року, — Всесвітній День хоспісної і паліативної допомоги.
 
Метою цього дня є:
підвищенні інформованості громадськості про проблеми паліативної допомоги та хоспісів;
сприяння у створенні умов для того, щоб люди могли висловити свої думки про проблему;
підвищення розуміння медичних, соціальних, практичних і духовних потреб людей, які мають невиліковні захворювання та членів їх сімей;
сприяння становленню та розвитку благодійних фондів, здатних підтримувати та розвивати рух хоспісної та паліативної допомоги у всьому світі.
 
За оцінками ВООЗ, щороку паліативної допомоги потребують 40 мільйонів осіб у світі, але отримують лише 14% з них.
 
Серед дорослих найчастіше паліативної допомоги потребують хворі з серцево-судинними захворюваннями (28,5%), онкологією (34%), хронічними респіраторними захворюваннями (10,3%), СНІДом (5,7%), діабетом (4,6%) та інші — 16.9%.
 
Принципи, на яких базується паліативна допомога: позбавити болю та інших симптомів хвороби; усунути або зменшити розлади життєдіяльності та інших важких проявів хвороби, а також сприяти утвердженню у хворого життєствердної позиції та адекватного ставлення до смерті.
 
Якщо суспільство вважає себе цивілізованим, то обов’язково має подбати про те, щоб невиліковні хворі отримали якісний і належний догляд. Байдуже суспільство не має майбутнього!
 
Дякуємо медійникам за висвітлення діяльності нашого паліативного відділу та акцентуванні уваги черкащан на цій важливій темі.