12 березня — Всесвітній день нирки

12.03.2020

 

Рак нирки зустрічається у 2-3% від всіх новоутворень у нирці. Найчастіше страждають чоловіки, які досягли 55-60 років.

Причини раку нирки:
– Зловживання курінням (злоякісні новоутворення у курців зустрічаються на 50-60% частіше).
– Порушення роботи гормональної системи.
– Генетично-спадковий фактор (випадки в родині захворювання на рак нирки -фактор ризику розвитку хвороби у близьких родичів).
– Ожиріння (підвищує ризик розвитку раку нирки приблизно на 25%).
– Хронічні запальні процеси в нирці.
– Професійні шкідливості (серед робітників хімічної і текстильної промисловості, промисловості барвників).

Неспецифічні та специфічні симптоми раку нирки.
Для початкової стадії протікання захворювання характерно відсутність будь-яких симптомів (пухлина виявляється випадково під час діагностичних обстежень).
До неспецифічних симптомів фахівці відносять наступні ознаки: підвищення температури тіла ввечері, стомлюваність, слабкість, зниження апетиту, втрата маси тіла.
Специфічні симптоми можуть бути такими: поява в сечі крові в незначній кількості або ж згустками, збільшення нирки в розмірі, промацування пухлини в черевній порожнині, больові відчуття.

Профілактика раку нирки.
Необхідно відмовитися від усіх шкідливих звичок, особливо паління (відмова від паління знижує ризик виникнення злоякісного новоутворення приблизно на 15 %).
Необхідно боротися із зайвою вагою та правильно харчуватися (вживати велику кількість овочів і фруктів, менше вживати смаженого м’яса і жирної їжі).
Необхідно своєчасно та повному обсязі (УЗД нирок) проходити профілактичний огляд, в тому числі обов’язково при профшкідливостях.
Своєчасне лікування хронічних захворювань особливо сечо-статевої сфери також є профілактичним заходом проти ракових новоутворень.

Більш ретельну інформацію щодо забезпечення надання медичної допомоги пацієнтам з підозрою на рак нирки Ви зможете отримати безпосередньо від лікаря онко-уролога.

Пам’ятайте, що раннє діагностування вкрай важливе при лікуванні онкозахворювань.