Чи не лейкоз це?
Деякі хворі, довідавшись, що з кров’ю в них не все гаразд, ставлять запитання: «А чи не лейкоз це?»
Перше, що потрібно зрозуміти і запам’ятати, — це те, що лише в дуже рідкісних випадках анемія буває пов’язана з важким захворюванням крові. Найчастіше анемію викликає нестача в організмі заліза, вітаміну В12 або фолієвої кислоти. При здачі загального аналізу крові з формулою і тромбоцитами, лікар відразу ж може припустити в хворого лейкоз.
Тому, коли вам пропонують зробити дообстеження, при цьому виставляючи діагноз «анемія», не думайте, що лікар прагне приховати від вас діагноз.
Дефіцит вітаміну В12.
Однієї з причин анемії може бути нестача вітаміну В12. Цей вітамін ми одержуємо з їжею. Він міститься тільки в продуктах тваринного походження — м’ясі, рибі, птахах, молоці, сирі — і його зовсім немає у фруктах і овочах. У нашому організмі запасів вітаміну В12 вистачає на 3-4 роки! Дефіцит вітаміну практично завжди пов’язаний з нездатністю організму засвоювати його з їжі. У результаті розвивається так звана перниціозна (дослівний переклад — згубна) анемія, або злоякісне недокрів’я. У ті часи, коли ще не були з’ясовані причини і знайдені способи лікування, смертність від цієї хвороби була висока. Сьогодні усе, що потрібно — це регулярно вводити в організм вітамін В12, щоб відшкодувати його нестачу, викликану поганим засвоєнням.
Для того, щоб зрозуміти природу пернициозної анемії, необхідно знати як вітамін В12 засвоюється в організмі. Він надходить в організм із їжею і зв’язується з білком, так називаним внутрішнім фактором, що виробляється клітинами шлунка. Утворений омплекс проходить тонку кишку і всмоктується в кінцевому її відділі — підвздошній кишці. Вітамін В12 засвоюється тільки в комплексі з внутрішнім фактором.
Причини перніціозной анемії:
1. Хвороба Крона — ця хвороба може уражати будь-який відділ шлунково-кишкового тракту, але нерідко викликає запалення саме підвздошної кишки. Основними симптомами хвороби Крона є біль у животі і пронос. Також відзначаються: підвищення температури, нудота і блювота, втрата апетиту і схуднення, стомлюваність.
2. Аутоіммунні захворювання — у процесі аутоімунної реакції клітини шлунка, що виробляють внутрішній фактор, піддаються атаці антитіл до париетальних клітин і антитіл до внутрішнього фактора.
3. Атрофічні гастрити.
4. У дуже рідкісних випадках розвиток дефіциту В12 можливий через багато років після видалення частини шлунка з приводу виразки чи рака.
5. Глистна інвазія — широкий лентець.
Симптоми: починають виявлятися настільки поступово, що, швидше за все, їх відразу і не помітиш, доки вони не стануть дуже вираженими: хронічна слабість, стомлюваність, дратівливість, частий пульс, згладжений яскраво-червоний і хворобливий язик, втрата ваги, послаблення стільця, поколювання й оніміння пальців рук і ніг, лимонно-жовтий відтінок шкіри. Крім анемії, може разиться підгостра дегенерація спинного і головного мозку. При цьому у хворого порушується чутливість ніг, або він відчуває неіснуючі запахи. Також значно погіршується пам’ять.
Лікування: уведення вітаміну В12. При пернизиозній анемії хворий нерідко починає себе добре почувати відразу ж після першого уколу. Рівень вітаміну в крові нормалізується на протязі 1-2 місяців.
На початку лікування можуть вимагатися щоденні, потім щотижневі ін’єкції для відновлення запасів вітаміну в організмі. Потім переходять на 3 уколи на місяць. Проте вводити вітамін В12 необхідно регулярно на протязі всього життя (суворо дотримуючись рекомендаціїй лікаря). Якщо не дотримуватися правил лікування, симптоми анемії з’являться знову.
Дефіцит фолієвої кислоти.
Фолієва кислота міститься у свіжих овочах і фруктах, печінці, дріжджах, крупах. Хоча нею багаті різні продукти, найбільш часта причина дефіциту фолієвої кислоти — неправильне харчування. Фолієва кислота, що присутня в овочах, руйнується при тепловій обробці і тривалому зберіганні. Деякі люди похилого віку, а також алкоголіки (алкоголь може токсично впливати на кістковий мозок і викликати анемію навіть при відсутності дефіциту фолієвої кислоти) або ті, хто перевантажений роботою, їдять недостатньо свіжих овочів і фруктів і, оскільки запаси Фолієвої кислоти в організмі невеликі, її дефіцит розвивається швидко.
Лікування: прийом фолієвої кислоти в таблетованій формі. Звичайна доза — 12-5 мг на добу.
У вагітних потреба у фолієвій кислоті зростає в 5-10 разів. Досліджено, що в перші 3 місяці вагітності багата фолієвою кислотою їжа запобігає дефектам розвитку нервової системи в плоду. Якщо ви плануєте вагітність, вам корисно збільшити споживання фолієвої кислоти за рахунок овочів і фруктів. Вважається, що близько 90% вагітних жінок не одержує її в достатній кількості.