Запровадження пересадки органів обговорили в Черкасах

06.03.2020
Питання впровадження трансплантології в області порушив доцент, кандидат медичних наук, лікар-хірург у Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМНУ Михайло Загрійчук. Зустріч відбулася за ініціативи очільниці Управління охорони здоров’я ЧОДА Лариси Кошової в Черкаський медичній академії 5 березня.
Спікер поінформував обласних керівників та завідувачів відділень інтенсивної терапії, медиків опорних лікарень щодо алгоритму розвитку сучасної системи трансплантології на прикладі Київської області.
За словами Михайла Загрійчука зараз фахівці активно розробляють систему округів.

– Щоб ефективно застосовувати логістику і технології ми вирішили сконцентрувати зусилля на діяльності Київського трансплантаційного округу, пізніше – плануємо запровадити систему на території інших регіонів.

Загрійчук зазначив, що нині вже функціонують три центри трансплантації, де здійснюватимуть пересадку органів: Національний Інститут хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова, Національний інститут серцево-судинної хірургіі імeні М. М. Амосова та Інститут серця МОЗ України.
Фахівець говорить, що нині вищезазначені заклади динамічно впорядковують реєстр реципієнтів. Пацієнти повинні обстежитися та бути максимально готовими до здійснення процедури, оскільки дзвінок про наявність донорського органа може з’явитися в будь-який момент.

– Ми зосередили діяльність в найбільш потужних клініках. Раніше функціонувала одна – ЛШМД (Лікарня швидкої медичної допомоги). Однак пізніше зрозуміли, що в будь-якій клініці, де наявні відділення реанімації чи неврології з’являється потенційний донор. Тож обрали всі заклади, де є реанімації.

Зокрема медик зазначив, що одним з важливих компонентів результативної розбудови системи трансплантації є координація та обмін інформацією між центрами трансплантації та реанімаційними відділеннями лікарень.

– Зараз немає єдиного реєстру реципієнтів. Ми отримуємо інформацію та звітність про те, скільки пацієнтів помирає з потенціалом стати донором, від реанімацій Київської області, – зазначив Загрійчук.

Під час доповіді він також повідомив, що створена в МОЗ робоча група рекомендує з 1 квітня 2020 року розпочати роботу в тестовому режимі Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), а повноцінний запуск призначити на 2021 рік.
(За інформацією Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА)