Як група крові впливає на донорство кісткового мозку?

27.02.2024

Український реєстр донорів кісткового мозку 

надає роз’яснення:

Як група крові впливає на донорство кісткового мозку?

Відповідаємо:
Ніяк. При виборі ідеального донора для трансплантації кісткового мозку, ключовим фактором є сумісність HLA-маркерів, а не група крові.
 
🌈 Чому група крові не є вирішальною?
 
На нашій планеті існує всього чотири групи крові, але мільйони унікальних комбінацій ДНК. Коли йдеться про допомогу людям через донорство кісткового мозку (гемопоетичних стовбурових клітин), не так важливо, яка у тебе група крові. Найважливіше сумісність за HLA-маркерами — спеціальними білками, які знаходяться на поверхні клітин і відіграють важливу роль у регуляції імунної системи.
Стовбурові клітини є попередниками всіх кровотворних клітин у нашому організмі, забезпечуючи виробництво червоних та білих кров’яних тілець та тромбоцитів. Саме тому, коли мова йде про донорство кісткового мозку, група крові пацієнта та донора не має вирішального значення, і часто вона буває різною.
 
🤔 Цікавим фактом є те, що після успішної трансплантації кісткового мозку у пацієнта навіть може змінитись група крові на ту, яка була у донора! Це демонструє унікальну здатність стовбурових клітин до трансформації та адаптації, відкриваючи нові перспективи у лікуванні гематологічних захворювань.
 
Ми закликаємо всіх, хто хоче допомогти, стати донорами кісткового мозку. Ваша унікальна ДНК може врятувати чиєсь життя. Записатися в реєстр донорів дуже просто, переходь на сайт та заповнюй анкету. ❤️