Всесвітній день донора кісткового мозку відзначають 19 вересня

19.09.2020
donor.jpeg

Дату започаткували з 2015 року за ініціативи Всесвітньої Асоціації донорів кісткового мозку (World Marrow Donor Association), яка об’єднує понад 28 мільйонів донорів гемопоетичних стовбурових клітин (ГСК) із 52 країн світу.

Цей день присвячений громадянам, які погодилися подарувати кістковий мозок, стовбурові клітини периферичної крові дітям та дорослим, які мають гематологічні та онкологічні захворювання. У цей день у всьому світі організовують заходи, які привертають увагу громадськості до завдань донорства.

Нагадаємо, успішну операцію з аутотрансплантації стовбурових клітин дорослого пацієнта провели на базі Черкаського обласного онкологічного диспансеру вперше в листопаді 2019 року. Нині подібну операцію провели понад двадцяти пацієнтам.

Здійснення високодозової хіміотерапії та аутологічної трансплантації (пацієнт отримує власний кістковий мозок) гемопоетичних стовбурових клітин призначається як дітям, так і дорослим пацієнтам. Їхнє проведення в дорослих показане при множинній мієломі, лімфомах, герміногенних пухлинах, як терапію рефрактерних форм або рецидивів, та у якості консолідації в першій лінії терапії.

Джерелом стовбурових клітин для трансплантації є периферична кров. Для забору стовбурових клітин використовують сепаратор клітин крові. Ця процедура триває близько чотирьох-п’яти годин. Пункція кісткового мозку не потрібна.

Для проведення таких операцій на базі Черкаського обласного онкологічного диспансеру створені належні умови: від технічного устаткування та сертифікованого лабораторного обладнання, до підбору фахової команди та стерилізації палат.

Як стати донором?

Щоб потрапити в реєстр донорів кісткового мозку, людині повинно бути 18-50 років.

Інші вимоги: відсутність гепатиту С і В, малярії, туберкульозу, ВІЛ, онко-захворювання та діабету.

Для занесення в базу необхідно здати 9 мл крові для типування, надати свої дані і підписати угоду про занесення в регістр.

Якщо ваш HLA-тип збігатиметься зі зразком пацієнта, потрібно пройти додаткові дослідження. Спочатку ви повинні дати свою згоду (згідно із законом).

Деякі люди цікавляться скільки платять донорам. У всіх країнах така діяльність є «анонімна та безкоштовна», тому продати стовбурові клітини неможливо, їх можна лише пожертвувати.

Хто може бути донором?

Потенційного донора обирають відповідно до одного з чотирьох варіантів. Вони між собою відрізняються, але мають спільну мету — максимальний ступінь сумісності.

Для пересадки підходять:

Хворий. Захворювання має перебувати в ремісії, в іншому випадку не можна зачіпати саме кістковий мозок. Отримані стовбурові клітини ретельно обробляють і заморожують.

Однояйцеві близнюки. Зазвичай, родичі такого виду мають 100% сумісність.

Член сім’ї. Родичі мають високий ступінь сумісності з пацієнтом, але це не обов’язково. Висока ймовірність стати донором є у братів і сестер.

Не родич. В Україні є розроблений Єдиний реєстр донорів для ефективного пошуку неродинного донора кісткового мозку. Що більше таких людей у системі, то вищими є шанси знайти сумісні кровотворні клітини для конкретного хворого і врятувати його життя. Подібні реєстри є в Німеччині, США, Ізраїлі та інших країнах з розвиненою медичною сферою.