У Черкаському обласному онкодиспансері презентували унікальне хірургічне обладнання

13.10.2020
1333.jpg

Презентація відбулася учора, 12 жовтня. Нову «навігаційну систему» використовують для візуалізації лімфатичної системи та визначення зони ураження.

За словами завідувача обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Романа Морару-Бурлеску, ця відеосистема поєднує технології 3D і 4K візуалізації, яка проєктує зображення органу на екран з операційного столу в режимі реального часу. Вона складається із: монітору, лапароскопу, блоку відео й управління.

– Ми одні з перших онкологів в Україні, хто застосовуватиме це обладнання на практиці. У нашому закладі вдень відбувається до 40 операцій, і в 50 % випадків — цей апарат потрібно використовувати, щоб розуміти де потрібно видалити лімфовузли, – зазначив Морару-Бурлеску.

 

Він додав, що використання цього обладнання багатопрофільне: гінекологія, урологія, загальна хірургія.

Як зауважив директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов, раніше, якщо пацієнту діагностували рак нирки, то хворому одразу видаляли весь орган з прилеглими тканинами та лімфатичними вузлами.

– Завдяки цьому обладнанню хірург оперуватиме лише ту частину органу, яка цього потребує. Бувають випадки, коли лікарі проводять оперативні втручання з єдиною здоровою ниркою. Тому дуже важливо зберегти саме неуражену частину та забезпечити людині комфортне життя. Ми дуже задоволені, що влада знайшла можливість нас фінансувати, – сказав Парамонов.