У 2021 році потрібно суттєво збільшити кількість трансплантацій, – МОЗ

05.01.2021
moz.jpg

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов поінформував про плани щодо розвитку системи трансплантації на 2021 рік. На брифінгу 4 січня він повідомив, що з 1 січня в Україні почала функціонувати Єдина державна інформаційна система з питань трансплантацій органів і тканин.

  За словами Степанова, нині МОЗ має наповнити цю систему, бо без цього розвиток системи пересадок органів і тканин – неможливий.

– У 2020 році в Україні зробили понад 118 трансплантацій на відміну від 2019 (78 трансплантацій органів). У 2021 році  прагнемо суттєво збільшити кількість трансплантацій. Щонайменше зробити 250 трансплантацій органів і тканин, тобто мінімум удвічі збільшимо кількість трансплантацій, – зауважив міністр.

  Він додав, що з-поміж планів МОЗ на цей рік – здійснення в Україні пересадок нирок, печінки та перша трансплантація легені.

  – І одне з таких нагальних питань, якого потребує Україна – ми хочемо зробити трансплантацію верхніх та нижніх кінцівок. Це є особливо актуальним для українських військовослужбовців, які втратили кінцівки у зв’язку з російською агресією на сході країни, захищаючи нашу країну. Ми зараз на рівні фахівців достатньо ретельно працюємо з цими питаннями, – зазначив Степанов.

  Також, як зазначив очільник МОЗ, міністерство хоче запровадити пакет медичних послуг із посттрансплантаційного супроводу.

  Зокрема, планують розробити механізм залучення до транспортування органів і реципієнтів усіх видів транспорту: цивільної авіації та літаків Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної поліції та Державної прикордонної служби.